fbpx

Direct Werken Zonder Studie? 7 Tips Die Je MOET Weten

Werken, loopbaan, carrière, loopbaankeuze, loopbaanontwikkeling – persoonlijke ontwikkeling – professionele ontwikkeling: kun jij het nog allemaal op een rijtje krijgen?

De een werkt met veel plezier en passie, terwijl de ander het als noodzakelijk kwaad ziet. Zo van “er moet toch brood op de plank?”

Hoe jij tegen werk aankijkt, is heel afhankelijk van de omgeving waarin je opgegroeid bent: hoe werd er over werk gesproken? Was het positief of juist negatief?

En hoe er tegen 'studeren' aan wordt gekeken, kan ook van invloed zijn op jouw keuze wel of niet te gaan studeren. 

Maar is studeren wel voor iedereen weggelegd en is het echt noodzakelijk? Zijn er ook andere wegen te bewandelen? Het antwoord kan per persoon heel verschillend zijn.

Tempo HBO hoger dan MBO

Studeren: dat doet toch iedereen?

In dit artikel 7 tips om aan het werk te gaan zonder studie.

Enne....dat je niet kiest voor studeren, zegt niets over ambitie en je leergierigheid hoor!

Don't worry: er zijn talloze organisaties die zitten te wachten op jongeren die graag direct willen werken.

Upskillen en reskillen, noemen ze dat in het bedrijfsleven: talent binnenhalen en laten leren op de werkvloer.

Jongeren van nu willen het liefst binnen twee jaar stappen zetten en zoeken een steile leercurve.
Lees verder >>

Uitstelgedrag ontmaskerd: zo maak je in 4 stappen je studiekeuze

In 18 dagen je studiekeuze maken?
Waarom ook niet?

Ik ken jongeren die er een heel jaar voor uittrekken, terwijl andere jongeren het in 1 dag doen. Een studiekeuze maken is blijkbaar niet voor iedereen hetzelfde.

Ik heb er eens goed over nagedacht: wat is dan wel hetzelfde voor iedereen? Is er iets te vinden in dat hele circus van studiekeuze maken, waar iedereen doorheen moet?

Het antwoord is: Ja!

Ik heb een model ontdekt dat je gegarandeerd en gemakkelijk door je studiekeuzeproces heen helpt.

Let op, ik leg het hieronder uit:

-> Ieder mens heeft behoeften.

Veiligheid, gezondheid, ergens bij horen en noem maar op.

In jouw wereld is niet alleen ‘erbij horen’ belangrijk, maar ook nog:

je positie in de groep, oftewel: aanzien.

Het studentenleven: vertel erover!

Herkenbaar?

Je loopt rond met vragen als:

“Wat zullen ze hier van vinden?”

“Accepteren ze me wel?”

“Wat zegt die persoon over mij?”

“Als ik die vriend(in) kwijtraak, wat zou er dan gebeuren?”


Wat gebeurt er met je, als je in de dagelijkse praktijk bezig bent met dit soort vragen? Waar liggen je prio's?

Lees verder >>

Maak jij slapend je studiekeuze?

Jahaa: was het maar waar - slapend rijk worden, slapend je studiekeuze maken. Of een andere list bedenken waarmee je die lastige keuze kan omzeilen...

Nou, ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor je: laat ik beginnen met het slechte nieuws....tijdens het schrijven van dit artikel staat met koeieletters in de krant: 'Slaapgebrek tieners zorgt voor problemen op school'.

Boeie! denk je misschien? Dat regel ik lekker zelf wel. Snap ik. Daarom heb ik speciaal voor jou een artikel geschreven, want:

Slecht slapen kan bijvoorbeeld tot resultaat hebben dat je je minder goed kunt concentreren, dat je vergeetachtig bent of dat je neerslachtig wordt.
En dat soort processen gaan je zeker niet helpen bij je studiekeuze! Daarom is het super belangrijk om je nachtrust te pakken. Kijk even mee wat bij jou past.
(hier begint het goede nieuws ;)

Een van de belangrijkste vragen in het studiekeuzeproces is de alom bekende vraag:

‘Wie ben ik?’

Wie je bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals persoonlijkheidskenmerken, je spiritualiteit, je intelligentie en je waarden, je lichaam etc.

Een mens kun je niet in simpele elementen samenvatten, daar zijn we veel te bijzonder voor. Maar als je keuzes wilt maken, wil je die op grond van iets (iemand) doen. Geen hokjes, maar een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van wie je echt bent.

Ik zie het vooral als bouwstenen, waarmee je op een creatieve manier een soort planning kan maken voor je leven. Ook wel creatieve levensplanning genoemd.

Maar: slapen en je studiekeuze: wat hebben deze dan met elkaar te maken?

Nou dit: om te beginnen is het antwoord op de vraag Wie ben ik -> je uiterlijke verschijning, oftewel, je lichaam. Je lichaam, dat ben jij.
Je lichaam is een afspiegeling van je identiteit, hoe je bekend staat, hoe anderen je kunnen kennen en herkennen. De meest tastbare vorm in het menselijk bestaan.

En dan komen we vanzelf bij een zwaar onderschat onderwerp: gezonde slaap.
Hieronder een aantal aandachtspunten waar je absoluut je voordeel mee gaat doen. Zodra je gezonde slaap ontwikkelt, zul je zien dat je hele systeem in je voordeel gaat werken.

Slecht slapen kan bijvoorbeeld tot resultaat hebben dat je je slecht kunt concentreren, dat je vergeetachtig bent of dat je neerslachtig wordt.
En dat soort processen gaan je zeker niet helpen bij je studiekeuze! Daarom is het super belangrijk om je nachtrust te pakken. Kijk even mee wat bij jou past.

Lees verder >>

De grootste uitdagingen voor het puberbrein bij het maken van een studiekeuze

Yvonne van Sark schreef samen met Huub Nelis de boeken Puberbrein Binnenstebuiten, Talent Binnenstebuiten en Motivatie Binnenstebuiten. Vanuit haar ervaring en kennis geeft zij aan hoe het Puberbrein omgaat met studiekeuze.
 
Ze geeft tips en adviezen, ook voor de omgeving van jongeren, hoe om te gaan met deze lastige kwestie, in een steeds drukker wordende wereld met veel afleidingen.

Dit artikel is een weergave van het tweede deel van het gesprek dat ik had met Yvonne, in totaal in 3 delen opgenomen als videopodcast.

Social media en het puberbrein: welke invloeden spelen vandaag een rol? Ook als het gaat om studiekeuze.

"Hoe krijg je de dingen af die je af wilt hebben? Zorgen dat het lukt, dat de taak gedaan wordt is een flinke uitdaging, net zoals focus en concentratie.

Puberbrein Binnenstebuiten
Lees verder >>

Van MBO Naar HBO? 10 Tips Die Elke Student MOET Weten

Waar een wil is, is een weg: nou, ik kan je verzekeren dat er in Nederland heel veel instanties willen dat jij door gaat studeren na MBO.
Er is zelfs een heus convenant ondertekend door de MBO raad en Vereniging Hogescholen om studenten die door willen stromen van MBO naar HBO via extra inspanning een eerlijke kans te geven.

Dus: heb jij de ambitie om een HBO opleiding af te ronden? Dan ligt er nagenoeg niets in de weg. Je zou kunnen zeggen: de Nederlandse overheid stimuleert het zelfs.

En: de arbeidsmarkt vraagt erom. Dit heeft te maken met de 21ste Century skills: flexibiliteit, ondernemend gedrag, goede skills op het digitale vlak en oplossingsgericht denken vraagt meestal oefening en kost tijd. Dat kun je goed leren op een HBO opleiding, omdat je daar zo’n 1000 uur per jaar aan de slag kunt met deze skills.

En het grote voordeel dat je al een MBO opleiding hebt gedaan, gericht op een specifieke interesse, beroep of richting, helpt jou daarbij.

Structureer je dag en week tijdens je tussenjaar

Van MBO naar HBO?
Dit heb je sowieso nodig

Wat je (minimaal) nodig hebt om op HBO niveau te kunnen studeren, is:

- interesse in de studie en de beroepen die je na de HBO studie kunt gaan doen

- motivatie om te studeren (minimaal 4 jaar)

- kunnen samenwerken

- zelfstandig kunnen werken

- veel lesstof en kennis kunnen verwerken

- goed kunnen omgaan met digitale/online toepassingen

Lees verder >>
1 2 3 24