Op reis tijdens mijn halve tussenjaar: alleen op de wereld

No Comments

Een half ‘tussenjaar’ met ijs en sneeuw na het stoppen met mijn studie geneeskunde
Ik heb altijd al van sneeuw en ijs gehouden. Alhoewel er veel mensen zijn die het liefste naar een tropisch oord gaan, ga ik liever richting het Noorden.
Jasmijn blogt over haar reis naar IJsland tijdens haar halve tussenjaar
Tijd om een lang gekoesterde droom waar te maken
Ik ben al vaak in Noorwegen geweest op vakantie, maar toen ik jaren geleden op een regenachtige dag een documentaire over IJsland zag op Discovery wist ik direct dat ik hier heen wilde. Ik vond het land er op de foto’s niet alleen heel erg mooi uit zien, ik vond de geografie van IJsland ook heel erg interessant. Ik heb daardoor bijvoorbeeld mijn profielwerkstuk over IJsland gedaan.

Toen ik begin februari moest stoppen met mijn studie geneeskunde viel er opeens een gat in het jaar. Ik had zes maanden voor me waarin ik ineens niets meer te doen had.

Vanaf dat moment besloot ik dat ik naar IJsland ging en heb ik me helemaal op mijn reis gefocust. Ik besloot eind maart te gaan. Al vrij snel had ik mijn route gepland. Ik boekte vervolgens de vliegtickets, de hotels en de auto. Vanaf dat moment lag het vast: ik ging in mijn eentje naar IJsland!

Waar ben ik aan begonnen?
En toen was het moment daar, ik stapte in de trein naar Schiphol en een paar uur later zette ik voet op het eiland van vuur en ijs. Nadat ik mijn auto had opgehaald reed ik naar mijn eerste hotel in Reykjavik. Dit was een heel apart gevoel, ik kon niet geloven dat ik in m’n eentje rondreed en het eindelijk zo ver was. M’n goede humeur sloeg echter vrij snel om toen ik de weg niet kon vinden en wat problemen had met de auto. Ik kan goed autorijden en een hellingproef op een heuveltje in Vlissingen is echt geen probleem. Maar in een vreemde auto in een land waar toch wel erg veel bergen zijn, viel dit toch even tegen in het begin. Het moment dat ik eindelijk neer plofte op het bed van mijn kleine hotelkamertje was het enige moment waarop ik dacht: waar ben ik aan begonnen?

Ongemakkelijk
Nadat ik een nacht had geslapen was het tijd om Reykjavik te ontdekken. Hier heb ik een hele dag door gebracht. Een van de nadelen van alleen op reis gaan is dat je echt alles alleen moet doen. Wat ik bijvoorbeeld erg ongemakkelijk vond was om alleen te eten. Ik had me hierop voorbereid door cup a soup en maaltijdrepen in te slaan. Maar toch heb ik mezelf ook gedwongen om buiten de deur te eten. Ik vond dit best spannend, maar ik ben toch blij dat ik dit gedaan heb. Van tevoren zag ik er tegenop, maar achteraf was ik steeds erg blij als ik het gedaan had en viel het best wel mee.

Voordelen van het alleen op reis gaan
Naast nadelen zijn er natuurlijk ook een heleboel voordelen. Een van die voordelen is dat je kan gaan en staan waar en wanneer je wil. Ik ben bijvoorbeeld een paar uur lang bij dezelfde gletsjer gebleven zonder dat ik iemand ophield of me aan een schema moest houden. Hierdoor kon ik op mijn gemak foto’s maken en alles bekijken.
Nadat ik een dag in Reykjavik had door gebracht was het tijd om meer van het echte landschap te zien. Ik heb binnen een dag de beroemde golden circle route gereden, waarbij je een heleboel hoogtepunten op een dag ziet, zoals watervallen, geisers en vulkanen. Vervolgens ben ik een paar dagen in Vík gebleven. Dit is een plaatsje zo’n drie tot vier uur van Reykjavik vandaan. Vanaf hier ben ik nog een dag op en neer gereden naar Jökulsárlón.
Ik heb dus flink wat uren gereden en daarbij heb ik alle weersomstandigheden voorbij zien komen. Ik heb gereden in hele dichte mist en keiharde wind en uren lange regen buien met tien minuten later stralende zon. Ondanks dat dit soms best vermoeiend was, was het het ook helemaal waard. Ik heb een heleboel mooie en bijzondere dingen gezien. Ik heb bijvoorbeeld verschillende excursies gedaan. Zo heb ik een gletsjer hike gedaan en ben ik ook in een ice cave onder een gletsjer geweest. Daarnaast heb ik vanuit de auto ook heel veel gezien. Op sommige momenten rij je helemaal alleen rond door een landschap dat ieder uur verandert. Van kilometers lange lavavelden tot geisers en gletsjers. Op dat soort momenten lijkt het echt of je alleen op de wereld bent!

Onverwachte afsluiter
Als laatste hoopte ik nog het noorderlicht te zien. Dit stond al heel lang op mijn lijstje. Toen ik in IJsland was, was het nog net winter en dat betekent dat het noorderlicht regelmatig te zien is. Ik had niet verwacht het te zien, maar ik hoopte er wel een klein beetje op. Op mijn laatste nacht in IJsland had ik alles al ingepakt omdat ik ’s nachts rond een uur of 3.00 weer op moest staan om terug te rijden naar het vliegveld en dus op tijd naar bed wilde gaan. Heel de week had ik in kleine hotels geslapen in kleine kamers met gedeelde badkamers. Voor mijn laatste nacht had ik echter een grote kamer met uitzicht over heel de stad Reykjavik. Net voor ik naar bed ging, keek ik heel toevallig nog even uit het raam en ineens was heel de lucht groen en paars. Totaal onverwachts zag ik toch nog het noorderlicht!Je begrijpt waarschijnlijk wel dat ik hierna niet veel meer geslapen heb. Ik had het geluk dat het erg lang te zien was en dat ik het over heel de stad kon zien. Dit was voor mij echt de beste onverwachte afsluiter van mijn reis.
Jasmijn blogt over haar reis naar IJsland tijdens haar halve tussenjaar Jasmijn blogt over haar reis naar IJsland tijdens haar halve tussenjaarJasmijn blogt over haar reis naar IJsland tijdens haar halve tussenjaar
Aanrader: alleen op reis tijdens een tussenjaar

Ik ben in totaal ruim een week in IJsland geweest, daarna was het weer tijd om naar huis te gaan. Ik kan het iedereen aanraden om een keer alleen op reis te gaan. Je hebt ontzettend veel vrijheid en ondanks dat het soms even tegen zit, leer je om creatief te zijn met oplossingen bedenken. Achteraf gezien had ik graag nog wel een reis willen maken. Ik heb dit niet gedaan, maar ik ben wel van plan om zeker nog een keer alleen of met iemand anders zo’n reis te maken. Ik wil bijvoorbeeld zeker nog een keer terug om de rest van IJsland te zien, het is echt een heel mooi en bijzonder eiland en tot nu toe heb ik alleen nog maar de zuidkust gezien.

Jasmijn

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.

More from our blog

See all posts
No Comments