Verhuizen naar de grote stad

  • augustus 11, 2017
  • Blog
No Comments

Jasmijn vertelt over haar zoektocht naar een studentenkamer. Dat viel best tegen!
Na heen en weer reizen tussen Vlissingen en Rotterdam lukte het gelukkig toch om een kamer te vinden. Ze geeft tips waar je op moet letten als jij ook een kamer zoekt of in de toekomst op kamers wil gaan.


Thuisblijver

Toen ik in de zesde klas VWO zat en we het over studies hadden in de klas, vertelde ik dat ik thuis wilde blijven wonen. Ik vond het op dat moment prima om nog thuis te blijven. Ik had geen redenen om per se weg te willen, zoals sommigen dat wel hadden. Toch veranderde mijn mening hierover al snel, toen ik zag dat bijna iedereen uit mijn klas op kamers in een andere stad ging wonen. Ik was een van de weinige die in Zeeland achterbleef en thuis bleef wonen.

Op kamers: eigenlijk toch wel leuk…
Toen ik langs ging bij oud-klasgenoten die een jaar later op kamers woonden, zag ik pas hoe leuk het eigenlijk was. Op dat moment besloot ik dat ik ook op kamers wilde, als ik buiten Zeeland ging studeren. Vanaf dat moment begon ik er heel erg naar uit te kijken om mijn eigen kamer in een andere stad te hebben.
Op kamers? Jasmijn vertelt over haar ervaringen om een studentenkamer te vinden en geeft aan waar je op moet letten.
Toelating studie: op zoek naar een kamer!
In de zomervakantie kreeg ik te horen dat ik was toegelaten voor de studie geneeskunde in Rotterdam. Ik kon eindelijk een kamer gaan zoeken! Ik had van tevoren al wat tips gekregen over sites waar je je kan inschrijven. Hierbij kom je op een wachtlijst en hoe langer je staat ingeschreven hoe meer kans je maakt op een kamer. Hierdoor had ik me al ruim voordat ik wist dat ik zou worden toegelaten ingeschreven. Ik had daarom ook verwacht dat ik vrij snel een kamer zou hebben, maar dit viel flink tegen. Ik heb aardig wat kamers bezocht en gehospiteerd, maar steeds stond ik net niet lang genoeg ingeschreven of werd iemand anders gekozen.

Eerst heen en weer reizen: 5 uur opstaan
Doordat het bij mij best lang duurde om een kamer te vinden, heb ik de eerste maanden heen en weer moeten reizen tussen Vlissingen en Rotterdam. Op zich vind ik in de trein zitten nooit erg, maar als je zo’n vier uur per dag moet reizen is dit absoluut niet aan te raden. Ik had een onregelmatig rooster waarbij ik soms tot 23.00 les had. Vervolgens moest ik nog twee uur naar huis reizen waardoor ik rond half 1 pas thuis was en de volgende ochtend weer om 5 uur op moest staan om weer op tijd op school te zijn. En daarbij komt ook nog eens dat het regelmatig voorkomt dat de treinen niet volgens schema rijden, en wanneer je een tentamen hebt is dit niet zo’n fijn idee.

Toch gevonden: inrichten maar die kamer!
Ik was daarom ook erg blij toen ik eindelijk een kamer had. Sommige mensen moeten erg wennen wanneer ze net op kamers zitten, maar dit heb ik eigenlijk niet gehad. Ik vond het heel erg leuk om mijn kamer in te richten en meubels te verzamelen. Ook vond ik het erg fijn om echt zelfstandig te zijn, zelf boodschappen doen, koken en vrienden uitnodigen wanneer je maar wil. Het wonen in een andere stad vond ik ook erg leuk. Je kan echt merken dat er in deze steden meer studenten wonen, er zijn bijvoorbeeld veel meer dingen te doen buiten je studie om.

Omdat ik een tijdje naar kamers heb gezocht op verschillende manieren, wil ik jullie in deze blog graag wat tips geven.

Tips om op kamers te gaan: waar moet je op letten?
Zo vind je een studentenkamer en voorkom je vervelende situaties!
Jasmijn geeft raad 😉

Jasmijn geeft tips voor studenten die op kamers willen.
– Schrijf je op tijd in
Zoek van tevoren uit of er sites zijn waar je je in kan schrijven. Ik woonde in Rotterdam en heb uiteindelijk via de site Stadswonen een kamer gevonden. Voor andere steden zullen er vast ook van dit soort sites zijn. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Kamernet en Facebook.

– Bedenk vragen en voorkom vervelende situaties
Bedenk van tevoren vragen die je kunt stellen tijdens bijvoorbeeld een hospitatie of bezichtiging. Ik kwam bijvoorbeeld een keer bij een studio bezichtiging waarvan ik gelijk door had dat er andere informatie werd gegeven dan voorheen gemeld was. De huurprijs was anders, de foto’s kwamen niet overeen met de echte kamer en er kwamen ineens extra kosten bij. Doordat ik van tevoren al vragen had bedacht, was ik goed voorbereid. Ik kwam voor het eerst kijken en omdat ik het verste weg woonde mocht ik direct het huurcontract tekenen. Ik was erg blij, maar ik had door dat bepaalde zaken niet klopten toen ik het huurcontract door las. Ik was op dat moment alleen en ik vroeg of ik nog mocht overleggen met mijn ouders en het een dag later mocht laten weten. Toen de verhuurder daarop erg raar reageerde, wist ik dat ik deze studio niet wilde. Het was best eng om op dat moment tegen de verhuurder in te gaan, maar achteraf ben ik blij dat ik dit wel gedaan heb. Zorg daarom altijd dat je van tevoren precies weet waar je aan gaat beginnen, zodat je niet achteraf nog voor verrassingen komt te staan.

– Huisgenoten
Bedenk goed of je een studio of een kamer in bijvoorbeeld een studentenhuis wil. Ik wilde graag een studio, hierbij heb je je eigen kamer met badkamer en keuken. Helaas zijn studio’s vaak lastiger te vinden voor een redelijke prijs. Daarom ben ik naast studio’s ook naar gedeelde units gaan zoeken. Hierbij heb je je eigen kamer, maar deel je de badkamer en keuken. Ik zelf wilde niet in een groot studentenhuis wonen en ik heb daarom gezocht naar units waarbij je maximaal 3 huisgenoten zou hebben. Uiteindelijk had ik een kamer waarbij ik de badkamer en keuken deelde met 1 huisgenoot.
Zorg dat je van tevoren je huisgenoten een beetje leert kennen en vraag bij bijvoorbeeld een hospitatie of ze regels hebben voor het schoonmaken etc. Hierdoor weet je een beetje wat je kan verwachten. Wel is de kennismaking met je nieuwe huisgenoten vaak kort en leer je ze pas echt kennen als je er komt wonen, en dit kan soms helaas ook wat minder positief uitpakken.

– Doorverhuizen
Ondanks dat ik een grote kamer had op een hele fijne locatie, wilde ik toch graag een studio zonder huisgenoten. Ik heb mij daarom direct her ingeschreven op de site en heb het aanbod in de gaten gehouden. Als je eenmaal een kamer hebt, is het vaak makkelijker om door te verhuizen. De druk is minder hoog omdat je al een kamer hebt en daardoor heb je genoeg tijd om een nieuwe kamer of studio te vinden waar jij je echt thuis voelt.

– Familie en vrienden
Mocht je net als ik ook moeite hebben om een kamer te vinden, schakel dan familie en vrienden in. Plaats bijvoorbeeld een berichtje op Facebook. Ook kan je kijken of er ergens in de buurt familie woont, waar je tijdelijk kan verblijven. Hulp kan soms uit een onverwachte hoek komen!

– Samen wonen
Zijn er toevallig klasgenoten of nieuwe mensen van je studie die ook nog een kamer zoeken? Dan is het ook een idee om samen iets te zoeken. Tegenwoordig is het huren van een kamer erg duur en is het soms zelfs goedkoper om een eigen appartement of huis te huren. Wanneer je dit met meerdere mensen doet, kom je soms een stuk goedkoper uit dan wanneer je een kamer huurt.

– Huurtoeslag regelen
En wanneer je eenmaal een kamer hebt, is het belangrijk om je zo snel mogelijk als nieuwe inwoner in te schrijven en je huurtoeslag te regelen. Zo kan je een hoop geld besparen.

En wat als het niet lukt om op tijd een kamer te vinden?
Lukt het niet om op tijd een kamer te vinden? Heen en weer reizen is niet altijd fijn, maar probeer je tijd goed te benutten door bijvoorbeeld alvast in de trein te studeren. Op je nieuwe studie leer je ook weer nieuwe mensen kennen die misschien al op kamers zitten. Via via kan je vaak snel aan een kamer komen. Als je eenmaal een kamer hebt, is het vaak gelijk een stuk overzichtelijker. Je ben snel thuis en hoeft niet lang meer te reizen en daardoor heb je veel meer tijd voor andere dingen, zoals je nieuwe woonplaats ontdekken!

Jasmijn

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.

More from our blog

See all posts
No Comments