fbpx

De grootste uitdagingen voor het puberbrein bij het maken van een studiekeuze

Yvonne van Sark schreef samen met Huub Nelis de boeken Puberbrein Binnenstebuiten, Talent Binnenstebuiten en Motivatie Binnenstebuiten. Vanuit haar ervaring en kennis geeft zij aan hoe het Puberbrein omgaat met studiekeuze.
 
Ze geeft tips en adviezen, ook voor de omgeving van jongeren, hoe om te gaan met deze lastige kwestie, in een steeds drukker wordende wereld met veel afleidingen.

Dit artikel is een weergave van het tweede deel van het gesprek dat ik had met Yvonne, in totaal in 3 delen opgenomen als videopodcast.

Social media en het puberbrein: welke invloeden spelen vandaag een rol? Ook als het gaat om studiekeuze.

"Hoe krijg je de dingen af die je af wilt hebben? Zorgen dat het lukt, dat de taak gedaan wordt is een flinke uitdaging, net zoals focus en concentratie.

Puberbrein Binnenstebuiten
Lees verder >>

Van MBO Naar HBO? 10 Tips Die Elke Student MOET Weten

Waar een wil is, is een weg: nou, ik kan je verzekeren dat er in Nederland heel veel instanties willen dat jij door gaat studeren na MBO.
Er is zelfs een heus convenant ondertekend door de MBO raad en Vereniging Hogescholen om studenten die door willen stromen van MBO naar HBO via extra inspanning een eerlijke kans te geven.

Dus: heb jij de ambitie om een HBO opleiding af te ronden? Dan ligt er nagenoeg niets in de weg. Je zou kunnen zeggen: de Nederlandse overheid stimuleert het zelfs.

En: de arbeidsmarkt vraagt erom. Dit heeft te maken met de 21ste Century skills: flexibiliteit, ondernemend gedrag, goede skills op het digitale vlak en oplossingsgericht denken vraagt meestal oefening en kost tijd. Dat kun je goed leren op een HBO opleiding, omdat je daar zo’n 1000 uur per jaar aan de slag kunt met deze skills.

En het grote voordeel dat je al een MBO opleiding hebt gedaan, gericht op een specifieke interesse, beroep of richting, helpt jou daarbij.

Structureer je dag en week tijdens je tussenjaar

Van MBO naar HBO?
Dit heb je sowieso nodig

Wat je (minimaal) nodig hebt om op HBO niveau te kunnen studeren, is:

- interesse in de studie en de beroepen die je na de HBO studie kunt gaan doen

- motivatie om te studeren (minimaal 4 jaar)

- kunnen samenwerken

- zelfstandig kunnen werken

- veel lesstof en kennis kunnen verwerken

- goed kunnen omgaan met digitale/online toepassingen

Lees verder >>

Het puberbrein en studiekeuze

Yvonne van Sark schreef de boeken Puberbrein Binnenstebuiten, Talent Binnenstebuiten en Motivatie Binnenstebuiten. Vanuit haar ervaring en kennis geeft zij aan hoe het Puberbrein omgaat met studiekeuze.
 
Ze geeft tips en adviezen, ook voor de omgeving van jongeren, hoe om te gaan met deze lastige kwestie, in een steeds drukker wordende wereld met veel afleidingen.

Dit artikel is een weergave van het gesprek dat ik had met Yvonne, in 3 delen opgenomen als videopodcast.

Yvonne van Sark: "Het is een zegen als je heel goed weet wat je wilt en je daarin je weg kunt vinden, want er zijn heel veel mogelijkheden. Maar ik denk dat er voor veel mensen te veel aan keuzes is.
Uit onderzoek blijkt dat bij 7 opties de ‘optimale’ keuze (het gevoel goed te kiezen) al onder druk komt te staan. Want: “had ik toch niet beter….”
Het is uitdagend om een strategie te bedenken om hierin je weg te vinden!"

Puberbrein Binnenstebuiten
Lees verder >>

Uw Leerlingen Begeleiden? 13 Tips Om Te Helpen Met Hun Studiekeuze

Wat doet de decaan bij jullie op school? Heb je al met de decaan of je mentor gesproken? Hoe bevalt LOB?

Veelgestelde vragen (door mij) aan jongeren en hun ouders. Zeker als ze bij me komen met vragen over het maken van hun studiekeuze.

Ik stel deze vragen, omdat ik denk dat veel leerlingen in het voortgezet onderwijs prima geholpen worden op school.

De antwoorden zijn trouwens wisselend van ‘niets’ tot aan ‘geeft van die vragenlijsten’ of ‘is erg druk’ of ‘we moeten verplicht naar open dagen’ of ‘verwijst naar websites die over studiekeuze gaan’.

Nou ja, een heel scala aan antwoorden. Misschien wel typische antwoorden voor sommige leerlingen die een beetje rebels tegen het schoolsysteem aanschoppen, houden van het uitstellen van moeilijke dingen, er nog weinig of geen tijd aan hebben besteed of liever niet alleen een keuze maken?

Ze hebben blijkbaar iets extra’s nodig, wat ze buiten school proberen te vinden.

Daarom heb ik nagedacht over decaan zijn en heb ik 13 tips geschreven om leerlingen te begeleiden bij hun studiekeuze.

Lees verder >>

Uw Kind Gaat Studeren? 15 Tips Om Te Helpen Bij De Studiekeuze

Voor u als ouder / verzorger komt er veel op u af, als uw kind wil gaan studeren.

Hoe ziet het hoger onderwijs in Nederland eruit? Welke mogelijkheden zijn er? Studiekeuze: hoe werkt dat? Wat past bij mijn kind en wat is mijn rol in de studiekeuze van mijn kind?

Misschien wilt u wel graag invloed kunnen uitoefenen in deze fase van uw kind. Want misschien vindt u uw zoon of dochter nog wel erg jong om de deur al uit te gaan. Of moet er naar uw mening nog heel wat gebeuren voordat hij/zij zelfstandig genoeg is om echt het ouderlijk huis los te laten?

Ik heb voor u als ouder een artikel geschreven waarin ik uitleg hoe studiekeuze werkt en 15 tips om u te ondersteunen bij uw belangrijke rol die u speelt bij de studiekeuze van uw kind.

Ook heb ik iemand geïnterviewd die heel veel weet over studiekeuze, ouders en hun kinderen: de (video)podcast van het interview met Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van Wageningen University verschijnt in september.

Uw kind gaat studeren
Lees verder >>
1 2 3 24