fbpx

Buiten jouw kaders: persoonlijke ontwikkeling – hoe werkt dat?

Buiten jouw kaders
Persoonlijke ontwikkeling: zo werkt dat

Paul Donders (coach, trainer) heeft samen met Chris Sommer (goudsmid) het boek Meesterschap geschreven. Prachtig boek, wat uitgaat van ontwikkeling in je vak gebaseerd op de vroegere gilden. Uiteraard zien we het gedachtegoed van gilden nog terug in de ambachten zoals timmerman of loodgieter. Maar in feite kun je de maatstaven, de stappen, de werken, het aantal uren dat je moet gewerkt hebben voordat je jezelf ‘iets’ mag noemen (bijv. professional) prima gebruiken in ieder vakgebied!
Ik baal er als coach bijvoorbeeld van dat iedereen zich maar coach noemt. Het haalt mijn vakgebied onderuit. Want ik heb er geld, energie en tijd in gestopt om te komen waar ik nu sta, als professional. (ja, ik mag me prof noemen, want ik heb ruim 5000 uren gemaakt als coach, zorg voor voortdurende focus op kwaliteit en ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld (pag. 53 van Meesterschap).

Maar goed: Paul Donders en Chris Sommer schrijven in het boek Meesterschap over talenten, passie en roeping. Ze dagen je uit om na te denken over vragen als: “Wat wil je graag voor welke groep mensen betekend hebben?” Of: “Wat wil je in de komende 10 jaar opgebouwd hebben of ontwikkeld?

Boekentip: Boek Meesterschap Paul Donders Chris Sommer

Boekentip: Boek Meesterschap Paul Donders Chris Sommer

In vele vakgebieden gebeurt dit gewoon niet. Ik werk nu zo’n ½ jaar in de zorg en eigenlijk moet ik bij de meesten helemaal bij het begin beginnen: zelfbewustzijn. Het besef dat je iemand bent, met kwaliteiten en talenten die een bijdrage levert aan deze samenleving waar je trots op mag zijn.

Het voelt voor velen als ‘buiten de kaders denken’ als we in gesprek gaan. We praten over gedrag, de dagelijkse praktijk, je normale manier van denken, veronderstellingen en paradigma’s (hoe je naar de wereld om je heen kijkt). Maar als je je zelfbewustzijn nog niet hebt ontwikkeld, zullen je geweten, verbeeldingskracht en wilskracht altijd binnen de bestaande kaders blijven. Binnen je eigen levenservaring of je huidige manier van denken.
Je zou kunnen zeggen: zelfbewustzijn is de sleutel tot de ontwikkeling van de vier menselijk gaven: zelfbewustzijn, geweten, verbeeldingskracht en een onafhankelijke wil.

En laten dat nou net de gaven zijn die de belangrijkste rol spelen in persoonlijke ontwikkeling! Zo werkt dat!

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.