fbpx

De oprichter LinkedIn stelt dat het einde van ‘banen’ in zicht is

Reid Hoffman, een van de oprichters van LinkedIn, schreef het boek The Alliance: Managing Talent in the Networked Age. (over zijn visie op hoe je om moet gaan met personeel in deze tijd van netwerken)
Bij LinkedIn zelf is het al zover: daar krijg je als nieuwe medewerker geen baan maar een taak. (tour-of-duty)
De taak omhelst een tijdspad van twee tot vier jaar. Als alles goed ging, kan er mogelijk een vervolg komen.
En anders: neem je gewoon afscheid van elkaar.

Einde van de term banen

Einde van de term banen

 

De twee tot vier jaar is niet zomaar uit de lucht gegrepen: het is gelijk aan de looptijd van een product ontwikkelingscyclus dat een medewerker in staat stelt een project van begin tot eind mee te maken.Ik vind het een goede ontwikkeling: het heeft iets van wederzijds vertrouwen, duidelijke afspraken maken en goed blijven communiceren met elkaar: en het schudt de mensen wakker die maar altijd op zoek zijn naar een vast contract. Want hoe vast is vast eigenlijk? Wat zegt het nou in deze tijd, zo’n contract voor onbepaalde tijd? Ik zie mensen ploeteren en maar hopen dat ze na 3 x een contract van bepaalde tijd ‘het verlossende vaste contract’ krijgen.

We zien industrieën, banken en grote (en kleinere) organisaties omvallen, met bosjes. Daar sta je dan met je zak(je) geld…uiteindelijk gaat dat je niet helpen. Het verlengt hooguit je periode van werkeloosheid….en dat kan ik ook bevestigen uit eigen ervaring!
Het gaat juist om je houding: pro-actief en alert moet je zijn in deze tijd. Werk met passie en zet je talenten in. Meer kun je niet doen, minder wel: berusten en blijven vertrouwen op je contract.

Het resultaat van deze overgang is dat medewerkers meer betrokken zijn en zich minder zorgen maken over continuïteit. Volgens mij gaan we daar allemaal ons voordeel mee doen.

De oprichter van LinkedIn vindt wel dat organisaties medewerkers moeten faciliteren om goed (intern) te netwerken om zo werknemers ook in staat te stellen verantwoordelijkheid te nemen in het zelf vinden van nieuwe kansen op een nieuwe ‘tour’.

Tsja: Life is a journey, wie weet wie en wat je op je volgende tour weer tegenkomt? Een spannende, intrigerende reis toegewenst! Mocht je nog een touroperator zoeken, dan sta ik voor je klaar.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.