5 meest gemaakte fouten bij studiekeuze
De afgelopen jaren heb ik aardig wat jongeren begeleid bij het maken van de juiste studiekeuze. Een keuze die een enorme impact heeft op je toekomst. Des te vervelender is het als het besluit niet goed uitpakt. Het viel me op dat jongeren om verschillende redenen een bepaalde studie kiezen, helaas soms ook de verkeerde. Ik deel ze met je zodat je niet in dezelfde valkuil stapt.
1) “Dat komt wel joh”
Als eindelijk de examens voorbij zijn, kan het luieren beginnen: uitslapen, lekker op vakantie, rondhangen en even wat geld verdienen misschien. En… o ja, we moesten nog een studie kiezen. Realiseer je dat het maken van de juiste keuze echt tijd kost: onderzoek wat echt goed bij jou past.
2) “Ik kies lekker breed, kan ik lekker alle kanten op”
Als je het niet zo goed weet, dan is een brede opleiding wel lekker handig. Dat denk je misschien. Maar je zal er vrij snel achter komen dat een groot deel van de opleiding niet in je interesseveld ligt. Zeker als het tegenzit, kun je dit niet gebruiken: je hebt juist al je motivatie nodig om door te zetten en je studie af te maken.
3) “Je moet toch op je gevoel afgaan…?”
Nee, dat moet je niet, want wat je nu voelt… voelt over twee jaar misschien wel heel anders. En waarop val je dan nog terug? Wel moet je keuze goed voelen natuurlijk, maar dat is wat anders dan op je gevoel afgaan.
Wil jij deze en andere fouten voorkomen? Download dan het e-book ’23 tips voor het maken van jouw studiekeuze’! –> Download hier (PDF)
4) “Ja maar, hij zegt dat deze studie zo goed bij me past”
Jíj kiest je studie, niet je buurman, vriendin of je ouders. Natuurlijk kunnen ze je helpen door met je in gesprek te gaan en kritische vragen te stellen. Maar let op, laat hun mening niet leidend zijn in jouw keuze, jouw toekomst.
5) “Wat een leuke stad”
Je wil dichtbij studeren of juist in een bepaalde stad. Of misschien wil je met je beste vriendin de grote stap zetten. Kiezen op basis van omstandigheden beperkt de keuzemogelijkheden. Kies vooral eerst je studie en vul daarna je andere voorwaarden in.
Je ziet, er zijn een boel valkuilen om in te stappen. Daarnaast is het met een overweldigend studieaanbod moeilijk om een studie te kiezen. Bedenk wat de impact is van de keuze die je maakt en wellicht kom je tot de conclusie dat wat onafhankelijk advies helemaal niet zo’n gek idee is.
Tip: Download Nu 23 GRATIS Tips voor het maken van jouw Studiekeuze! –> Downloaden