fbpx

Denk jij in schaarste of in overvloed?

Denk jij in schaarste of in overvloed?

Schaarste
De meeste mensen zijn vergroeid met wat ik noem een ‘schaarstementaliteit’. Ze kijken naar wat ze hebben en denken dat dat alles is. Er is maar een koek en als iemand een groot stuk neemt, krijgt iemand anders automatisch een kleiner stuk.
Het ligt vooral in je paradigma (Stephen Covey): hoe kijk je tegen de wereld aan? Of: hoe kijk je naar jezelf en de ander?

Overvloed
Maar een mentaliteit van overvloed is wel een goede, essentiële karaktertrek als je voor win-win situaties wil gaan. Volgens dit paradigma is er namelijk genoeg voor iedereen.

Wel geef ik je mee: het volmaakte wordt hier nooit bereikt. Mensen die er naar streven dagelijks super gelukkig te moeten (!) zijn, kunnen wel eens bedrogen uitkomen. Waar je wel wat mee opschiet is om het ik-denken een beetje los te laten en het te veranderen in wij. Dat is pas win-win en je wordt er ook gelukkiger van!

Deze blog is een interpretatie van een mentaliteit die win-win situaties bevordert, Stephen Covey schrijft erover in zijn boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.