fbpx

Eindexamens? En het studeren lukt niet?

Eindexamen doen?
Hier enkele tips die ik studenten voor HBO en WO ook aanleer tijdens het Tussenjaar Zeeland

Je kent dat wel zeker?
Studeren voor je examens, maar je hebt eigenlijk gewoon zin om uit te slapen. Of (mei)vakantie vieren. Of je moet werken, of…er zullen vast tal van redenen zijn om nog even te wachten. Nog even uitstellen. En dan nog eens en nog eens….totdat je stress krijgt van het uitstellen op zich…

Maar ondertussen is er nog steeds weinig tot niets gebeurd.

Laat me je helpen met deze tips om gewoon lekker aan de slag te gaan: want je kunt het echt wel hoor!

– 1. Maak een afspraak met jezelf, bijv. tussen 13 u en 15 u ga ik aan de slag met mijn examen voor Aardrijkskunde.

– 2. Zorg voor iets te eten en te drinken, zorg dat je even naar het toilet bent gegaan of wat dan ook: alles wat mogelijk verstorend kan werken, voer je eerst uit of schakel je uit. (dus ook je omgeving laat je weten dat je niet gestoord wilt worden en alle mobiele apparaten / apps staan op stil en leg je uit het zicht als je ze niet nodig hebt)

– 3. Maak je hersenen klaar om te leren
Zorg dat je in de zogenaamde ‘leerstaat’ komt: dat heeft te maken met de hersengolven in je brein.
IBarokmuziek studeren concentratien een ontspannen sfeer ben je alert om stof tot je te nemen.
En jij kunt daar zelf iets aan doen: luisteren naar klassieke muziek! Waaaaaaat? Ja man: go classic! Zoek maar eens op: Barokmuziek. En belangrijker: probeer het eens uit!

Op Spotify kun je ook afspeellijsten met ‘studeermuziek’ vinden. Hier is er eentje. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de reclame erg verstorend werkt. Dus liever Youtube of iets zonder reclame.
-> Barok muziek is klassieke muziek die je kan helpen bij het concentreren en studeren

– 4. Krijg overzicht: begin met het bekijken van de (structuur van de) stof: lees kleine stukjes, blader het boek door, bekijk wat plaatjes en tabellen, lees onderschriften, titels, kopjes en neem de inhoudsopgave en kaft door.
Je brein begint nu al wat dingen op te slaan, zoals structuur van een boek of onderwerp. Allerlei verwante onderwerpen worden in verband gebracht met het te kennen materiaal.

Tips studeren uitstelgedrag studeertechnieken– 5. Leg de stof nu even weg en pak een leeg A3 vel (A4 is te klein): schrijf de dingen op die je je kunt herinneren. Je kunt bijv. denken aan de structuur van een mindmap: in het midden het kernwoord waarover de stof gaat, in de zijtakken termen die er mee te maken hebben. Gebruik liefst kleuren en symbolen en gebruik HOOFDletters voor belangrijke woorden.

– 6. Nadat je dit gedaan hebt, zit je al wat dieper in de stof en kun je er stap voor stap doorheen gaan.
Pak nu bijv. hoofdstuk 1 en neem de stof gedurende 25 minuten door.
Gebruik de eerste 5 minuten om de stof door te bladeren en kleine stukjes te lezen. Daarna ga je echt 15 minuten aandachtig lezen in een redelijk vlot temp, liefst met een aanwijzer zoals stift of pen of je vinger. Hou je tempo vast, ook al heb je het idee dat je het niet onthoud: je brein slaat meer op dan je denkt!
Gebruik de laatste 5 minuten om je mindamp bij te werken.

-7. Neem 5 minuten pauze en pak daarna nogmaals de 25 minuten methode voor het volgende gedeelte dat je wilt bestuderen. Maar je mag ook -afhankelijk van de stof- even lekker doorgaan: nogmaals zo’n blok van 25 minuten of maak er bijv. 35 minuten van. Ga hier mee ‘spelen’ -> ontdek wat er bij je past. Uit onderzoek blijkt dat 30 – 45 minuten studeren goed werkt. De pomodoro techniek gaat uit van stukken van 25 minuten. (vooral handig bij het opstarten)

-8. Wedden dat het werkt? In 2 uur tijd kun je aardig wat bestuderen. Neem na de 2 uur een wat langere pauze -liefst met iets actiefs, zoals stukje wandelen / buitenlucht of sportmoment. En…. maak opnieuw een afspraak met jezelf.

-9. Nog een algemene tip over je bio ritme: probeer gedurende een langere studeerperiode in aanloop naar de examens eens uit wat er goed bij je past. Ben je op je best als je je wekker zet en na een ontbijtje lekker aan de slag gaat of vind je het juist lekker om in de middag of avond te studeren? Uit onderzoek blijkt dat het goed werkt (zeker als je last hebt van uitstelgedrag) om meteen aan de slag te gaan met het moeilijkste / lastigste van de dag. (DERK: Doe Eerst RotKlussen)

Ik wens jullie heel veel succes!

En mocht je nog geen studiekeuze hebben gemaakt, of twijfel je over wat je wilt gaan doen?
Ga niet zomaar beginnen, maar neem een tussenjaar!
Ik heb gisteren de pilot van Tussenjaar Zeeland afgerond met jongeren die al 1 of 2 studies geprobeerd hadden en zei geven allemaal aan: begin nooit zomaar aan een studie, zorg dat je er goed over nadenkt en mee bezig bent geweest. Zo voorkom je teleurstelling!

www.lifeisajourney.nl/tussenjaarzeeland

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.