fbpx

7 Domme Fouten Door Slimme Studenten Bij Hun Studiekeuze

Studiekeuze moeilijk? Welnee, dat doe je even….

Daar gaan we al….wist je dat slechts 49,6% van de hbo studenten een diploma haalt binnen 5 jaar?

67,4% na acht jaar….Daarbij komt nog, dat 1 op de 3 studenten wisselt van studie of uitvalt in het eerste jaar.

Ik heb het zelf met eigen ogen gezien toen ik werkzaam was in het hoger onderwijs: sommige klassen halveerden in het eerste jaar!

Ik heb inmiddels meer dan 10.000 uur achter de rug in coaching en onderwijs om jongeren te begeleiden voor, tijdens en na het studeren. Deze wereld ken ik dus op m’n duimpje.

Bovendien 150+ expert artikelen en lessen geschreven. Laten we direct beginnen met de meest gemaakte domme fouten die slimme studenten maken bij hun studiekeuze...

Liever direct gratis persoonlijk online studiekeuze advies? Klik hier.

More...

Domme Fouten Bij Je Studiekeuze

De harde waarheid over een studie kiezen

Dus, we weten nu dat maar liefst 1 op de 5 studenten zijn of haar studie in het geheel niet af maakt.

Dat betekent meestal een hoop ellende aan studieschuld, verspilde tijd en energie. Een hoop geploeter voor niks, in mijn ogen: dit kan echt anders!  

Ik leg je in dit artikel uit wat ik de afgelopen 10 jaar tegengekomen ben: zorg dat je deze fouten in ieder geval nooit maakt!

Studeren is een belangrijke tijd van je leven: je ontwikkelt jezelf tot een zelfstandige jongvolwassen persoon en het behoort gewoon een leuke tijd te zijn van je leven, waar je later met veel plezier op terugkijkt.

Je wilt in je studententijd gewoon lekker kunnen genieten, ook van de stad waar je studeert, de studentenvereniging, vrienden, feesten of het uitgaansleven.Als je bezig bent met studiekeuze, doe dit dan in ieder geval niet: 

#1: Geen doel hebben voordat je begint

Laten wil je gelukkig zijn in je werk.

Je wilt leuke collega’s, een leuke werkplek, interessant werk met voldoende uitdaging en doorgroeimogelijkheden.

En noem maar op.

Als je hierover nooit hebt nagedacht, wordt het hoog tijd:

hoe zie je je werk voor je?

Tegenwoordig worden er studenten opgeleid voor banen die er over een aantal jaren waarschijnlijk niet meer zijn. Daarover moet je nagedacht hebben, zodat je niet dezelfde fout maakt: studeren om vervolgens erachter te komen dat de baan niet meer bestaat of in een heel andere vorm dan eerder, lijkt me niet zo’n goed vooruitzicht.

Voorbeeld doel:

De allerbeste studiekeuze voor een droomstudie die bij jou persoonlijk past en rekening houdt met de snel veranderende omgeving voor jouw droom carrière

#2: Slecht studiekeuze advies opvolgen

Studiekeuze advies kun je tegenwoordig overal krijgen, ook ongevraagd, vaak goedbedoeld.

Maar als je echt goed advies wilt, zorg dan wel dat je met iemand spreekt die hier dagelijks mee bezig is.

Er verandert zoveel, zo snel, dat deskundig advies steeds belangrijker wordt.

Ga zeker niet alleen online oriënteren (wat best nog veel jongeren doen, omdat dat in het schoolsysteem vaak wordt gebruikt) en ga zeker naar 2 of 3 open dagen van verschillende scholen.

Neem rustig de tijd voor je studiekeuze en laat dingen bezinken.Wat ik ook nog wil toevoegen en benadrukken is dat het helemaal niet gaat om advies, maar om de instrumenten die ingezet worden om jou zelf tot een keuze te laten komen.

Dat is dus geen advies, maar: coaching. De coach zorgt ervoor dat jij tot je allerbeste studiekeuze komt. Adviezen komen niet uit jezelf, maar uit iemand anders. En studiekeuze, dat gaat gewoon over jou en jouw match met je droomstudie.

#3: Slechte studiekeuze testen vertrouwen

Ook zo’n instinker: stel je vertrouwen niet op een of andere online studiekeuzetest.

Zorg dat je de testen niet direct vertrouwt:

wees kritisch en stel vragen.

Je moet hier minimaal over in gesprek met iemand die er verstand van heeft.

Ik spreek heel regelmatig jongeren die zich totaal onbegrepen voelen, na het invullen van een test.

En dat snap ik heel goed: het gaat helemaal niet om de test op zich, maar om jou! De resultaten moeten op jou slaan, je moet het gevoel hebben dat het over jou gaat, anders heb je er echt niets aan. En jij moet ze kunnen begrijpen en vertalen naar jouw situatie.

Dus:

luister ook naar je gevoel en check de feiten in een gesprek! Het grote probleem hierbij is, dat er veel te weinig tijd is voor uitleg van testen en testresultaten. Vaak neemt de twijfel hierdoor juist toe! En dat willen we zeker niet: profielen, vragenlijsten en inventarisaties moeten simpelweg jou spiegelen, zodat ze je helpen om inzichten te krijgen.

Zelf gebruik ik nooit het woord test, omdat het vaak een negatieve bijklank heeft, alsof je zoiets fout zou kunnen invullen? Als de vragenlijst goed in elkaar zit, komen er alleen maar goede resultaten uit, waar je wat mee kan. En het gesprek gaat jou daarover duidelijkheid geven. Hier kun je kennismaken met het DISC persoonlijkheidsprofiel wat ik gebruik. Op deze pagina vind je ook uitleg over het DISC profiel. Ik gebruik het al meer dan 10 jaar en het geeft super veel inzicht waarmee je meteen de diepte in kunt om tot een goede studiekeuze te komen.

#4: Niet genoeg tijd inplannen/ te laat beginnen

Wil je echt goed aan de slag met je studiekeuze, neem dan minimaal 4 maanden de tijd.

Deze tijd heb je echt nodig, om te bepalen wat je wilt gaan studeren, te oriënteren en uiteindelijk te kiezen.

Langer is nog beter: er zijn tegenwoordig best veel jongeren die er zelfs een jaar of langer voor uittrekken. Sommigen nemen een tussenjaar, met begeleiding van een programma of coach.

Dat is echt heel grondig en gaat meestal behoorlijk diep.

Maar wat 99% doet is uitstellen en andere prioriteiten stellen dan de studiekeuze. Zaterdag open dag? Nee, ik kan niet: ik moet werken…..ai: dit gaat fout! Meestal komt het er op neer, dat ze in januari voor het eerst na gaan denken, wat online testjes doen en eens met de decaan gaan praten.

Probleem is dat er in februari een heleboel open dagen zijn. En open dagen vallen nog wel eens op dezelfde datum: dan moet je dus van Eindhoven, naar Rotterdam en daarna nog naar Zwolle op 1 dag? Nou, ik wens je veel succes!

En als je dan eenmaal een studie op het oog hebt, is het inmiddels SE week, voorbereiding op de examens en heb je nog niet eens een meeloopdag of proefstudeerdag gedaan. En dat is toch wel aan te raden: je moet je keuze niet baseren op alleen online oriëntatie of een open dag: je wilt proeven hoe het er aan toe gaat op die school en je wilt er al even onderdeel van zijn, voordat je er definitief voor kiest.Wat nog een groot nadeel is van uitstellen en laat beginnen: stel dat je ontdekt dat je een numerus fixes opleiding wilt gaan doen, dan MOET je meestal al in januari inschrijven. (denk aan populaire studies als psychologie, rechten, fysiotherapie en geneeskunde)

Ik zou er gewoon een half jaar voor uittrekken, start meteen na de zomervakantie. Of volg tijdens de zomervakantie ons webinar en zomereditie van de workshop studiekeuze in 1 dag. Dan heb je voldoende tijd om tot een goede studiekeuze te komen. Je kunt dan bijvoorbeeld in november al naar de eerste open dagen.Als je laat begint, voel je de druk van 1 mei en dat wil je niet. Als je op een ontspannen manier een goede planning maakt en evt. hulp inschakelt waar nodig, gaat zo’n studiekeuze prima lukken: ruim voor de deadline.

#5: De mening van vrienden/ geliefden boeit niet

Goed, dus adviezen kun je overal krijgen over je droomstudie?

Ja, maar pas op: je ouders, vrienden en familie lijken het soms al helemaal uitgestippeld te hebben voor je.

Heb je hier al aan gedacht, ben je daar al geweest?

Het is echt om gek van te worden, als je al die goedbedoelde adviezen moet gaan opvolgen.

Ik geef wel eens ouderworkshops over begeleiding van je kind bij studiekeuze en vertel hen altijd dat ze GEEN studies moeten noemen. Het is volstrekt misleidend en afleidend van waar het om gaat: het gaat om jou, jij moet kiezen, het gaat om jouw toekomst en jij moet er gelukkig van worden.

Eerst moet jij dus een goed beeld hebben van jezelf, voordat je überhaupt iets kunt met al die adviezen.Ik kan je uit de praktijk aangeven dat er echt veel studenten bij studies rondlopen en dit puur doen omdat hun vader of moeder dit een goed idee vond. Een enkeling heeft veel discipline en zet door, maar velen vallen voortijdig uit.

De cijfers liegen er niet om.Ik gaf al eerder aan dat de snel veranderende wereld van studiekeuze een wereld op zich is. Iets voor specialisten. En hoe ouders tot hun keuze kwamen, is echt niet meer te vergelijken met nu. Veel vrienden zullen ook wel van alles roepen, maar het is meestal veel te beperkt: ze kennen jou vanuit je vrije tijd, maar hoe zit het met je beeld van de toekomst? 

Uiteraard is een goed gesprek met je geliefden over studiekeuze top, maar jij bepaalt de koers! Uiteindelijk willen deze vrienden en familie jou toch ook gelukkig zien?

#6: Alleen kiezen omdat het ’goed voelt’

“Ik heb het altijd geweten: ik word meester!”

Ik zie de jongen die dit zei nog voor me, nadat hij na 2 maanden Pabo al uitviel en behoorlijk depressief raakte.

Het leek net alsof hij al die tijd gebrainwashed was door een bepaald beeld dat absoluut niet matchte met de werkelijkheid. 

Dit kun je voorkomen: ga niet alleen op je gevoel af, maar check de feiten. Ga op bezoek bij de opleiding die je wil gaan kiezen en stel goede, kritische vragen. Een gebouw of omgeving kan je een goed gevoel geven, maar als de manier van lesgeven of de contacturen totaal niet bij je passen, kun je nog wel eens van een koude kermis thuis komen. En dat wil je niet.

Juist als je een gevoelsmens bent moet je oppassen: het kan voor jou juist lastig voelen om je helemaal te verdiepen in al die verschillende studies. En diepgaande analyses doen vind je al helemaal niks….dus wordt je steeds minder kritisch op je studiekeuze en kan het mis gaan. Je goede gevoel kan je op dit moment bedriegen, waardoor je later in de problemen komt.

Ik ken ook veel jongeren die de studentenstad (waar je gaat studeren, dus) leidend laten zijn in de studiekeuze. Ik wil in ieder geval in Utrecht studeren, want dat vind ik een “leuke stad”.
Komt op hetzelfde neer als hierboven: staar je niet blind op de verkeerde dingen, die je een goed gevoel geven. Het zou zomaar kunnen zijn dat je er uiteindelijk een rotgevoel aan overhoudt. 

#7: Geen dubbelcheck met een (andere) studiekeuze consultant

Als je eenmaal een studie gevonden hebt is het goed om hierover te sparren met een professional.

Soms kan dat een decaan zijn of mentor, of een studiekeuze consultant of coach. Dit verhoogt de kans aanzienlijk om een foute keuze te voorkomen: je krijgt de juiste vragen die je een nog zekerder gevoel geven over je studiekeuze.

De laatste twijfels die je nog hebt kun je hierdoor laten varen en er helemaal voor gaan.

Een van de vragen die ik stel, zodra de studiekeuze gemaakt is, is: “Heb je zin om te gaan studeren?” Is je antwoord daarop “Ja”, dan zit je goed. Want zin hebben in, betekent een motivatie die van binnenuit komt en dat klinkt als een positief geluid voor jou en je omgeving.

In de praktijk komen veel jongeren die enkele studies op hun lijstje hebben staan nog even voor een dubbelcheck bij mij. Soms om gewoon even te sparren, soms om de studiekeuze in 1 dag workshop te doen. Vaak verdwijnen de lastige gevoelens gaandeweg de dag en worden ze bevestigd in een bepaalde richting. Met een heerlijk vrij gevoel stappen ze de deur uit, klaar om de keuze in gang te zetten. 

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze blog dingen herkent en je afvraagt: hoe nu verder?
Je bent niet de enige: in de stroom van informatie die toch al op je afkomt, wil je nu weten hoe je die studiekeuze wel moet aanpakken.
Schrijf je dan zeker in voor mijn webinar, hieronder vind je de link. Ik geef je tijdens deze studiekeuze training exact aan hoe je jouw studiekeuze op de juiste manier aanpakt.   

Zo kies je in 4 stappen de beste studie die bij je past 

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.