fbpx

Helweek dag 3: Hoe meer tijd je hebt, hoe slechter je die kunt beheren!

Van maandag 3 november t/m zondag 7 november deed ik de Helweek van Erik Bertrand Larssen. Hier lees je mijn belevenissen. Omdat ik zelf coach ben, daag ik mezelf regelmatig uit op gebieden in mijn leven. Ik wil namelijk mijn vakgebied doorleven en echt zijn. Ik wil weten waarover ik praat met mijn klanten en collega’s.

‘Timemanagement’ staat op voor vandaag.
Kan ik hier nog wel wat van leren? Ik werk al 3 jaar met Getting Things Done (GTD) en dat bevalt zeer goed. Ik hou overzicht, ik kan ad hoc dingen parkeren, ik werk met prioriteiten, ik pas de 2 minuten regel toe, agenda, mijn mailbox hou ik netjes bij. Kom maar op met je tijdbeheer Erik Bertrand Larssen….

Bizar: voor de derde opeenvolgende keer heb ik slecht geslapen! Is mijn bewustzijn en alertheid zo scherp aanwezig, waardoor ik gewoon continue slecht slaap? Nou Noorse supercoach, dit gedeelte van de militaire training is je dan goed gelukt!! Ik merk het goed deze ochtend: kwestie van buitenlucht inademen en ik ben klaarwakker! Ga ik dit volhouden??? Morgen (donderdag) mag ik niet eens naar bed, dan moet ik de hele nacht doorwerken en met een kleine break de vrijdag gewoon doorgaan ….hoe moet dat nou?

Ik stuiter rond vandaag. Twee coachingsgesprekken en een overleg achter elkaar zonder pauzes…niet bepaald tijdbeheer en lekker gepland. Tijdens het overleg zit ik met een hongergevoel omdat ik nog niet eens heb gegeten. Nou ja: toch maar doorgaan. Ik heb nog nooit in zo’n flow gezeten – voelt een beetje onrealistisch.

’s Middags heb ik helemaal niets staan in mijn agenda: het komt zoals het komt, blijkbaar. Is dat tijdbeheer?? Het gekke is dat ik zo alert en eager ben, dat ik bijna niet rustig kan lezen. Ik moet gewoon wat DOEN! Het is chaos in mijn hoofd en in mijn gedrag….opeens herinner ik me de uitspraak van Erik Bertrand Larssen van Helweek: ‘Hoe meer tijd je hebt, hoe slechter je die kunt beheren!’
Kalender 5 november dag 3 Helweek lifeisajourney
Ik besluit de tijd te besteden (focus!) om een klus te doen die ik al lang uitstel: alle gegevens die ik bewaard heb over persoonlijke ontwikkeling en loopbaanplanning ga ik doornemen. Het gaat terug tot mijn tijd bij Essent (2000) en Delta (2004-2008). Heel interessant allemaal, lekker opschonen en opfrissen. Ik heb al 5 DISC profielen gemaakt!
Ik stop wat zaken in mijn tas, zodat ik donderdagnacht hiermee verder kan. Ik wil dan namelijk met de grotere doelen in mijn leven aan de slag. Na 2 uurtjes past het al beter in mijn kast.

Prima, zo’n klus klaren: ik oefen goed met het aanpakken van uitstelgedrag.

Terug naar huis merk ik dat fietsen eigenlijk ook niets meer voorstelt: ik weet nu hoe het is om om 5.00 uur te trainen. Contrast, noemt Erik Bertrand Larssen van Helweek dat.

’s Avonds heb ik afgesproken om te squashen met een vriend. Als ik in deze Helweek, met zo’n focus en agressie niet win, weet ik het ook niet meer….uiteindelijk verlies ik de pot – ik ben compleet leeggespeeld. Vind je het gek??! Af en toe zag ik sterretjes en draaide de squashhal alle kanten op….kapot ben ik.
Normaalgesproken zou ik naderhand een biertje drinken, maar dat mag niet tijdens deze week: dus een verse jus meester gemaakt. En weer op de fiets terug, normaal zou ik met de auto zijn – maar doel is om deze week zoveel mogelijk te lopen en te fietsen. Nu zal ik wel goed kunnen slapen, ja: het moet haast wel…hoop ik. Het lukt me in ieder geval niet om om 22.00 uur exact op mijn bed te liggen. Nog even iets (gezonds) eten en drinken en rustig worden…

Belangrijkste conclusie van vandaag is dat ik mijn systeem Getting Things Done (GTD) goed gebruik, met name mijn online takenlijst (via Toodledo.com). Werkt prima, niks meer aan doen. Het helpt overzicht te creëren en je hoofd leeg te maken. Maar het overhevelen van sommige taken naar mijn agenda gaat nog niet lekker. De drive is er niet.
Ik ga voortaan meer met lange termijn planning werken. Daarnaast ook weekplanningen en dagplanningen. Ik ga me hierop toeleggen en meer vertalen vanuit (levens)doelen, i.p.v. alleen taken of projecten uitvoeren ‘omdat het moet’ of om vooruitgang te boeken.
Ik neem me vaak allerlei dingen voor (mijn wil) – maar het komt er niet van om alles uit te voeren in de gestelde tijd. Vele taken blijken meer te omvatten dan ik denk of ingeschat heb. Dit ga ik eens een periode nauwkeurig bijhouden. (zaterdag komt daar een mooi voorbeeld van)

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.