Hoe krijg je lijn in jeugdwerk?
Onlangs volgde ik een workshop over ‘Lijn in jeugdwerk’ bij JOP COACH live 2011 in Utrecht. Hieronder een eerste korte weergave van de inhoud.
Visie voor jeugd
Het begint allemaal met visie, uiteraard. Wat willen we meegeven aan jongeren? Of je nu kerk of maatschappelijke instelling bent: op deze vraag moet je een eenduidig antwoord hebben. Een vertrekpunt voor het werk.
Aanschuiven of uitnodigen?
Verder zijn woorden als draagvlak en betrokkenheid erg belangrijk. Je zou bijna zeggen: “Wat een dooddoeners, dat wist ik al lang!” Tsja, kan ik me voorstellen, maar HOE krijg je het in de praktijk voor elkaar dat gemeenteleden, kerkenraadsleden, de diaconie, predikanten jouw plan steunen? Door er voor te zorgen dat jouw plan onderdeel is van hun plan.
Dus ga niet in je eentje achter je bureau een lekker eigentijds en spannend plan smeden en uitvoeren, maar zorg dat je deelneemt aan de gesprekken over visie en koers van de gemeente. Je kunt wellicht aanschuiven bij overlegorganen of anders nodig je ze uit of ga je er langs. (desnoods een voor een) In een vrijwilligersorganisatie zoals de kerk lijkt het me sterk als ze aangeven dat je niet welkom bent…
Neem minimaal een half jaar de tijd
Het gaat vaak om keuzes maken, prioriteiten stellen. Want er zijn al zoveel praktijkvoorbeelden van burn-out in jeugdwerk, daar wil je niet aan meedoen. Erken dat je niet alles kunt. Het is een zorgvuldig proces dat minimaal een half jaar duurt. Kijk goed naar je tijdsbesteding zodat het haalbaar is!
Hoe ga je om met een kerkenraad?
Een veelgestelde vraag, zo ook in deze workshop. Je ziet vaak dat kerkenraden taakgericht / oplossingsgericht zijn. Vooral als de raad bestaat uit alleen mannen. Soms handig, soms lastig. Maar zorg in ieder geval voor feiten op tafel! Getallen, grafieken, ik zou bijna zeggen: managementinformatie. Op grote lijnen rapporteren, niet te veel poespas en details.
Of heel praktisch een tip: vraag eens of jij de opening mag doen van de vergadering. Neem daarin een concreet probleem uit het jeugdwerk (dilemma’s zat, toch?) mee.
Uiteindelijk werk je in de kerk met / volgens een kerkorde. En hierin staat duidelijk dat het een gezamenlijk probleem is! (vaak willen ze je laten geloven dat de jeugdwerker het vooral moet doen) Zeker bij kerkenraden die nogal op de letter zijn kan dit goed werken.
Volgende blogpost: Ideeën, adviezen en tips voor jeugdwerk in en om de kerk.
Eilandjes in het jeugdwerk – hoe ga je daar mee om?
Jeugd terug betrekken bij (kerkelijk) jeugdwerk – maar wat als er geen jeugd meer is?