fbpx

Ik voel me onzeker

Vanuit Warschau, Polen.

Life is a journey, letterlijk deze week: momenteel zit ik in Warschau in een appartement vlakbij ‘the old town’. Prachtig weer, hele bijzondere omgeving. Net terug van een conferentie over ‘Career paths’.
Warschau is wat je zegt een ‘big city’!

Eigen ervaringen met onzekerheid
Deze week heb ik weer eens ervaren wat onzekerheid betekent. Ik ging voor het eerst in mijn leven in mijn eentje naar het buitenland. En dat betekent: zelfsturing ten top!
Je moet gewoon continu alert zijn op je omgeving en de juiste beslissingen nemen, zorgen dat je op tijd bent bij je vervoer, je appartement opzoeken, bij de meetings aanwezig zijn, alles zelf verzorgen.

Ik voelde me deze week onzeker
Met name nieuwe dingen proberen geeft (bij mij) een gevoel van onzekerheid. En naarmate ik bijvoorbeeld deze week de app gebruikte om Uber taxi’s te bestellen, ging dat steeds gemakkelijker. Eigenlijk werkt het prima! Behalve die eerste keren dan…blijkbaar stond ik te dicht bij de vertrekhal bij het vliegveld en daar mogen Uber taxi’s niet komen.
Daarna ging het weer fout, omdat de chauffeur zijn taxi gewoon had geparkeerd en waarschijnlijk ergens binnen was. Ik dacht echt: “Wat nu?”

Waar komt onzekerheid vandaan?
Best lastig, dit soort gevoelens. Want je merkt dat er een soort energie achter zit, die je dwingt om in actie te komen. Maar dan moet je wel weten wat je moet doen.
Want anders slaat het om in stress, paniek zelfs, negatieve energie zou je kunnen zeggen.

Ik voel me onzeker
Wat kun je eraan doen?

Als je weet wat je moet doen (het stellen van je doel) en hoe je daar kunt komen (je strategie) en je gaat daadwerkelijk op pad om te ontdekken of je doel te behalen (daadkracht/doen), dan merk je al gauw dat onzekerheid naar de achtergrond verdwijnt.
Je bent namelijk bezig, op pad, aan het ontdekken. Je verlegt je focus.
Als dit (nog) niet lukt, kun je natuurlijk ook anderen betrekken bij de dingen waar je mee bezig bent. Zo ging ik bijvoorbeeld gewoon naar een Uber taxi toe, om te vragen of het systeem wel goed werkte. Uiteindelijk hielp deze taxichauffeur mij door uitleg te geven (ik had gebrek aan info) en terwijl we stonden te praten pakte het signaal van de app deze taxi op en hadden we de rit naar mijn appartement zo geregeld. Wat gaf dit een super gevoel!

Is het erg dat je je onzeker voelt?
Ik denk dat onzekerheid bij het leven hoort. Je kunt er simpelweg niet omheen. Je MOET het accepteren. Maar niet als een gevoel dat steeds aanwezig is: je kunt er mee leren omgaan.
Is dat makkelijk? Moeilijk?
We hebben het over een gevoel dat met angst te maken heeft. Bijvoorbeeld: angst voor de toekomst, of angst voor de resultaten van je keuze. In de praktijk kom ik veel onzekerheid tegen. Juist op het gebied van loopbaankeuzes, studiekeuze maar ook: keuzes in het leven, zoals het stellen van grenzen en prioriteiten. En meestal voelt dat als erg lastig. Het gaat niemand gemakkelijk af.

Op weg naar zekerheid

Toch kan ik je zeggen, dat dat niet zo hoeft te blijven: ik spreek uit ervaring, dat eigenlijk iedereen in mijn coachingsprogramma tot nieuwe keuzes en inzichten komt. Onzekerheid maakt plaats voor groei. En groei geeft een gevoel van zekerheid. Zekerheid over jezelf, geeft dat je gemakkelijker keuzes maakt. En keuzes maken geeft rust.

Wil je graag kiezen? En kun je wat ondersteuning gebruiken?

Hoe mooi zou het zijn dat je het overzicht hebt en kunt bewaren?
Hoe mooi zou het zijn dat je een keuze maakt, waar je 100% tevreden mee bent?

Kom jij je potentieel ontdekken?

Kom naar onze workshop: geef je op via www.tussenjaarzeeland.nl

We maken samen een plan voor het komende jaar en gaan jouw keuzestijl ontdekken.
Je ontdekt ook hoe je een plan voor studie / werk en toekomst in elkaar zet.
We maken een top 3 van passende studies.
Je hebt de mogelijkheid om te sparren met een coach of andere leeftijdgenoten.

 

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.