Jongerencoach
Onze jongeren hebben de toekomst, toch…? Toen ik 30 was begon ik met het lezen van een boek over persoonlijke ontwikkeling. (De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen Covey) Voor mij (en velen met mij) begon daar een enorme ontdekkingsreis. Geweldig. Wat een inzichten! Zo had ik het nog nooit bekeken!
We hebben allemaal wat
Nog altijd vind ik het leuk om mezelf verder te ontwikkelen, zelfonderzoek te doen en geïnspireerd te raken door het wonderlijke dat in een mens zit. We zijn echt allemaal uniek, hebben allemaal onze worstelingen, thema’s, sterke punten, motiverende omstandigheden, gaven, talenten, knopen, moeilijkheden, voldoening, energiegolven, adrenaline-stoten, kicks, humor, verdriet etc. etc. Je zou er zomaar je hele leven over kunnen doen, om er een beetje grip op te krijgen….
Had ik maar….
Maar,…alle gekheid op een stokje: had ik maar eerder geweten wat ik nu weet. Was ik maar eerder begonnen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsprofiel over gedrag. Dan had ik waarschijnlijk andere -weloverwogen- keuzes kunnen maken, in ieder geval: beter zelf keuzes kunnen maken. Had ik waarschijnlijk ook wat bewuster geleefd en mezelf leren accepteren op grond van sterke punten / kwaliteiten die als geboortegeschenken aan me gegeven waren.
Potentieel
Coaching van jongeren, er is niet veel ander werk dat zoveel potentieel heeft om vrucht te dragen. Volgens mij.
Veel jongeren groeien anno 2010 op in een samenleving die zich lijkt op te dringen. Een enorme golf aan verwachtingen – maatstaven – looks – gadgets – noem het – komen op jongeren af. Spannend, zo’n meerkeuzeprogramma, soms ook lastig. Dertigers worstelen er mee. (later meer over het dertigersdilemma)
Maar….
een coach kost geld. En dat is er niet voor ‘onze’ jongeren. Die jeugd van tegenwoordig…En met de plannen van het nieuwe kabinet VVC/CDA en PVV wordt het alleen maar minder. En ouders dan? Nee, die hebben er ook geen geld voor over, want ‘de school moet daar maar voor zorgen’. En scholen? Die hebben hun handen vol aan schoolse dingen, zoals lesgeven.
Toch blijf ik erbij: investeren in jongeren heeft het meeste potentieel. En volgens jou? Reageer eens via Twitter: http://www.twitter.com/slabbekoorn of mail.