fbpx

Nare gevolgen van druk zijn

Vandaag de dag komt er veel informatie op je af. Ik zie veel mensen ploeteren: hoe hou ik het hoofd boven water? Hoe lang hou ik dit vol? Volle mailboxen, overlopende agenda’s en drukke schema’s, ook privé! Gaat dat wel goed?

Nee!
Er komt namelijk zoveel informatie op ons af dat we deze eigenlijk alleen nog kunnen verwerken door snel kennis te nemen van kleine, korte stukjes en beetjes. Deze ‘zapmethode’ biedt veel kansen voor blufpokeraars, ik noem ze: blufkikkers.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die snel en vluchtig informatie verwerken er eerder instinken wanneer iemand aan zelfpromotie doet. Als iemand bijvoorbeeld opschept dat hij ergens heel goed in is, zal een oplettende luisteraar zich afvragen of er sprake is van bluf of zelfoverschatting. Maar iemand die maar half luistert, neemt het gewoon aan.

Introvert kracht

Introverten hebben een rijke gedachtewereld

In de huidige samenleving krijgen snelle beelden en geluidsfragmenten steeds meer invloed. En als gevolg hiervan zijn extraverte, zelfverzekerde mensen in het voordeel! Zij komen beter over dan mensen die minder ‘bijdehand’ zijn. Terwijl de ‘introverten onder ons’ juist vaak sterker zijn in verdieping, nuances en toewijding.

Mensen die zich ergens vol zelfvertrouwen doorheen bluffen hebben in onze ‘zapwereld’ meer succes dan bescheiden mensen.

En zo creëren we met zijn allen een samenleving waarin alleen bepaalde eenzijdige kwaliteiten je vooruithelpen.

Jammer!

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.