fbpx

Snel afgeleid zijn is niet erg – Ons brein is verslaafd aan informatie! (3 van 3)


Ons brein is verslaafd aan informatie! (3 van 3)
Eerder schreef ik Snel afgeleid zijn is niet erg en Schone dagen toegewenst, over de nieuwe inzichten naar aanleiding van het programma PAVLOV waarin Peter Buwalda, schrijver van de roman Bonita Avenue, deelneemt aan allerlei onderzoeken op het gebied van focus, grenzen, gedrevenheid, creativiteit.

Ons brein is verslaafd aan informatie

Ons brein is verslaafd aan informatie, wees je daarvan bewust

Ten slotte in deze 3e blogpost nog een geweldige opmerking van de digibeet met de naam Thomas Rosenboom over al die e-mail, informatie, telefoontjes en sms’jes:
“Kun je dat niet ergens in een hoekje vegen, ofzo? Bijv. tussen drie en vier?”

 

Geweldig vind ik dat, want volgens mij nemen we onszelf soms iets te serieus op Twitter, Facebook en Linkedin en de hele digitale wereld die ontstaan is door de opkomst van social media.

Minimaal 1 x per week maak ik mijn hoofd geheel leeg door alles te parkeren in mijn Getting Things Done systeem. (ik gebruik daar Toodledo voor)
Je zou dus kunnen zeggen: ik veeg alles in een hoekje. (maar laat het daar niet liggen!!) Of: ik parkeer dingen die op me af komen.

In het Getting Things Done systeem heet dat de input: berichten, mail, nieuwsbrieven, foto’s, ideeën – maakt niet uit.

Ons brein is verslaafd aan informatie. Dat is gewoon een gegeven. En onze omgeving zal alleen maar turbulenter, drukker en gekker worden, als je het mij vraagt. Dus doe er iets aan, voordat je er onderdoor gaat: 
Zonder je af, zet je telefoon uit, maak je hoofd (en agenda) leeg, geniet van het feit dat jij de regie hebt, over jezelf en over je omgeving! (Stephen Covey: wees pro-actief!) En je zult zien dat je creativiteit en focus in een nieuw daglicht komen te staan.

Wapen jezelf tegen die enorme informatiestroom die op je afkomt. Dat hoeft niet Getting Things Done te zijn, maar zoek naar een manier die bij jou past.

Afsluitend kan ik alleen maar zeggen: bedankt voor de inspiratie Peter Buwalda, Thomas Rosenboom en het programma PAVLOV.

  1. In 2010 debuteerde Peter Buwalda met de roman Bonita Avenue. Het boek werd in de maanden daarna een geleidelijke bestseller en inmiddels zijn er maar liefst 250.000 exemplaren verkocht.
  2. 

Voor de uitzending van PAVLOV met Peter Buwalda, schrijver van de roma Bonita Avenue bij de NTR op Nederland 3: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1301117
  3. Thomas Rosenboom, schrijver van De rode loper, een tragikomische roman: (http://www.thomasrosenboom.nl)

Meer over Getting Things Done, vind je bij de tag GTD en bij Arjan Zuidhof: http://arjanzuidhof.nl/wp/category/gtd/

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.