fbpx

Snel afgeleid zijn is niet erg – Schone dagen toegewenst! (2 van 3)

Eerder schreef ik ‘Snel afgeleid zijn is niet erg’, over de nieuwe inzichten naar aanleiding van het programma PAVLOV waarin Peter Buwalda, schrijver van de roman Bonita Avenue, deelneemt aan allerlei onderzoeken op het gebied van focus, grenzen, gedrevenheid, creativiteit.

Voor mij was het geruststellend toen hij in gesprek ging met Thomas Rosenboom, schrijver van De rode loper. Hij gaf namelijk aan dat hij vaak een geheel lege dag (schone dagen) nodig heeft om te kunnen schrijven. Anders komt hij niet tot de creativiteit en focus die hij nodig heeft om te schrijven. Hij houdt het lang vol, omdat hij zich verheugt op bepaalde scènes die nog komen.Buwalda en Rosenboom in gesprek over snel afgeleid zijn, focus, schrijven en creativiteit.

  • Peter Buwalda zegt zelf dat hij soms 2 of 3 jaar moet wachten tot een bepaalde scène tot stand komt.

Dat Thomas Rosenboom een monotoon leven (zonder social media etc.) leidt blijkt een zegen te zijn volgens Peter: hij krijgt hooguit 1 e-mail per dag!
Dus snel afgeleid zijn is niet erg?
Geruststellend was het voor mij, omdat ik soms moet vechten tegen uitstelgedrag en een systeem (ik gebruik Getting Things Done) nodig heb om focus aan te brengen in een dag. Er schiet zoveel door mijn hoofd! Dan gebruik ik mijn Getting Things Done systeem om zaken te parkeren. Erg blij mee!
Na het zien van de uitzending met Peter Buwalda, kan ik het nu beter plaatsen en het maakt me weer creatiever omdat het ruimte geeft aan mezelf.
Ik heb af en toe ook schone dagen (of dagdelen) nodig, om alles te kunnen plaatsen wat ik hoor tijdens coachingsgesprekken en om aan de slag te gaan met nieuwe methoden, inzichten of werkvormen. Af en toe focus, af en toe creatief bezig zijn: dat maakt mij tot een effectiever en voldaan mens.

  1. Voor de uitzending van PAVLOV met Peter Buwalda, schrijver van de roman Bonita Avenue bij de NTR op Nederland 3: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1301117
  2. Thomas Rosenboom, schrijver van De rode loper, een tragikomische roman: (http://www.thomasrosenboom.nl)
  3. Meer over Getting Things Done, vind je hier en bij Arjan Zuidhof: http://arjanzuidhof.nl/wp/category/gtd/
Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.