Maak jij slapend je studiekeuze?
Jahaa: was het maar waar - slapend rijk worden, slapend je studiekeuze maken. Of een andere list bedenken waarmee je die lastige keuze kan omzeilen...
Nou, ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor je: laat ik beginnen met het slechte nieuws....tijdens het schrijven van dit artikel staat met koeieletters in de krant: 'Slaapgebrek tieners zorgt voor problemen op school'.
Boeie! denk je misschien? Dat regel ik lekker zelf wel. Snap ik. Daarom heb ik speciaal voor jou een artikel geschreven, want:
Slecht slapen kan bijvoorbeeld tot resultaat hebben dat je je minder goed kunt concentreren, dat je vergeetachtig bent of dat je neerslachtig wordt.
En dat soort processen gaan je zeker niet helpen bij je studiekeuze! Daarom is het super belangrijk om je nachtrust te pakken. Kijk even mee wat bij jou past.
(hier begint het goede nieuws ;)
Een van de belangrijkste vragen in het studiekeuzeproces is de alom bekende vraag:
‘Wie ben ik?’
Wie je bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals persoonlijkheidskenmerken, je spiritualiteit, je intelligentie en je waarden, je lichaam etc.
Een mens kun je niet in simpele elementen samenvatten, daar zijn we veel te bijzonder voor. Maar als je keuzes wilt maken, wil je die op grond van iets (iemand) doen. Geen hokjes, maar een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van wie je echt bent.
Ik zie het vooral als bouwstenen, waarmee je op een creatieve manier een soort planning kan maken voor je leven. Ook wel creatieve levensplanning genoemd.
Maar: slapen en je studiekeuze: wat hebben deze dan met elkaar te maken?
Nou dit: om te beginnen is het antwoord op de vraag Wie ben ik -> je uiterlijke verschijning, oftewel, je lichaam. Je lichaam, dat ben jij.
Je lichaam is een afspiegeling van je identiteit, hoe je bekend staat, hoe anderen je kunnen kennen en herkennen. De meest tastbare vorm in het menselijk bestaan.
En dan komen we vanzelf bij een zwaar onderschat onderwerp: gezonde slaap.
Hieronder een aantal aandachtspunten waar je absoluut je voordeel mee gaat doen. Zodra je gezonde slaap ontwikkelt, zul je zien dat je hele systeem in je voordeel gaat werken.
Slecht slapen kan bijvoorbeeld tot resultaat hebben dat je je slecht kunt concentreren, dat je vergeetachtig bent of dat je neerslachtig wordt.
En dat soort processen gaan je zeker niet helpen bij je studiekeuze! Daarom is het super belangrijk om je nachtrust te pakken. Kijk even mee wat bij jou past.
More...
Zo maak je slapend je studiekeuze
Ik zei al, dat slecht slapen je besluitvaardigheid in de weg kan zitten. Dus: je studiekeuze gewoon tegenwerkt.
Sterker nog: je kunt door weinig of slechte slaap patronen ontwikkelen die in je nadeel werken, ook op de langere termijn.
Zo kunnen er angsten ontstaan of ga je dingen voor je uitschuiven. (uitstelgedrag)
Daardoor kun je je zorgen gaan maken over je toekomst en dan wordt het eigenlijk een soort moeras waarin je verdwijnt.
Dat kan ook anders, gelukkig: slapend je studiekeuze maken?
Dat doe je zo: ontwikkel aan de hand van regelmaat/bioritme - voorbereiding - slaapomgeving een slaapcultuur die bij jou past. De onderstaande tips helpen je verder!

Tip 1: Zorg voor regelmaat
- Wat je doet in de uren voor 0.00 u speelt een belangrijke rol: zoveel mogelijk relaxen, om uiterlijk 23.00 u het licht uit.
- Regelmatig 7 of 8 uur slapen is ideaal.
Beter dit strakke ritme (wijk er niet te veel van af) dan dat je bijv. 5 uur slaapt en dan weer opeens 10 uur. Bouw een bioritme op!
- Ontwikkel een soort slaapcultuur of routine, die bij jou past.

Ontwikkel een patroon dat bij jou past. Lukt het je gemiddeld 7 - 8 uur te slapen?
Een arts en filosoof zei heel lang geleden al:
“Een gezond lichaam heeft drie dingen nodig: gezonde beweging, gezonde slaap en gezonde voeding.”
Je lichaam is uniek, verbonden met alles wat jij bent. Een soort huis waarin je woont. Een lichaam, daar heb je er maar een van. En daar zul je het mee moeten doen.
Je lichaam is zo gemaakt, dat er heel veel herstellend vermogen in zit. Dat wil zeggen: allerlei systemen ruimen rommel op wat niet thuishoort in je lichaam, voedingsstoffen worden opgenomen, ziekten worden verdreven. En noem maar op.

Tip 2: Bereid je voor op je slaap
Gaat dit niet een beetje ver? Kan ik me wat bij voorstellen, maar deze tips gaan over de kwaliteit van je slaap.
- Geen alcohol na 19.00 u, na 20.00 u geen (grote) maaltijden meer, maar wel: wandelen!
Het is wetenschappelijk aangetoond dat wandelen in de avond je kwaliteit van slaap verbetert.
- Na 21.00 liever geen prikkelende tv programma’s of apps meer gebruiken: relax, remember? Als je spannende films kijkt of lastige whatsappjes gaat afhandelen voor je naar bed gaat, krijg je teveel cortisol in je lichaam. (= stress hormoon)
- Ruzie werkt dus ook in je nadeel en tot laat bezig zijn met lastig schoolwerk zou ik ook niet doen. Richtlijn voor social media: 21.30 u weg met die smartphone!

Aan het einde van de dag is het goed om te relaxen, de ideale voorbereiding op je slaap. Even kaarsje aan, kort terugblikken op vandaag, wat schrijven en ...zzzzzz
Tip 3: Zorg voor een ideale slaapomgeving
We hadden het al even over slaapcultuur: maak routines die je slaap bevorderen.
- Sommigen willen kaarslicht i.p.v. felle ledlampen of even een bakje kamillethee voor het slapengaan. Prima: doe wat je prettig vind!
- Koop een goed matras, bedenk dat je er misschien wel 10 jaar mee doet. Dat is zo’n 25.000 uur slaap die je op je matras doorbrengt: mag het dan wat kwaliteit hebben?
- Zorg verder dat het donker is in je slaapkamer. Weg met die smartphone (nee geen smoesjes: koop maar een wekkertje).
- En natuurlijk frisse lucht is onmisbaar. Vooral bij de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig is dat nog wel eens een punt van aandacht.

Tot zover de aandachtspunten voor goede slaap: als jij lekker slaapt, gaat het beter met je lichaam, met jou dus. En dat willen we graag: dat het goed met je gaat en dat je keuzes maakt die jou verder helpen. Kleine keuzes hebben vaak grote uitkomsten op langere termijn. Met een aantal van deze tips en kleine aanpassingen kun je grote stappen maken in je proces van studiekeuze.
Je concentratie verbeteren, je beter voelen overdag, je energieker voelen en focus kunnen aanbrengen, voldoende belangstelling en interesses tonen om breed te oriënteren.
Je durft meer, je gaat ergens voor, je voelt je zekerder. Laat je me weten hoe het gaat?
Ik ben benieuwd: info@lifeisajourney.nl
Even doorpraten?
Heb je vragen of wil je nog even doorpraten? Je kunt gemakkelijk zelf een gesprek inplannen, ook om vragen te stellen over je studiekeuze. Dit 1/2 uurtje krijg je gratis van mij.