fbpx

Stilte

Vrijdag 4 mei 2012, we hebben zojuist weer de dodenherdenking gehad. Ik weet niet hoe het bij jou ging, maar bij ons was het niet helemaal stil. Met 3 kids op de bank achter de buis….nadat we het aan de jongste van 4 nog eens rustig hadden uitgelegd, gingen de 2 minuten in. 
Voor mijn dochter van 7 leek het erg lang te duren, mijn zoontje van 4 vroeg na enkele seconden al: “Is het al begonnen?” Ook zat hij onwennig heen en weer te schuiven, waardoor de stilte eigenlijk niet zo stil meer was. En op de achtergrond hoorde ik de vaatwasser ook nog!

Stilte 4 mei 2012 betekenis, de Dam in Amsterdam met vlaggen rood, wit, blauwGedicht over stilte
Het gedicht van het meisje op de Dam in Amsterdam dat de wedstrijd had gewonnen vond ik erg mooi: de stilte spreekt. Ja, daar zit een kern van waarheid in! De stilte spreekt, zo ervaar ik dat ook. Daarom verlang ik naar rust en stilte, omdat het zo waardevol voor me is. Stilte is namelijk niet hetzelfde als leegte, integendeel: het levert je iets op! Je hoort als het ware wat er van binnen bij je leeft. Je hoort je gedachten nog naijlen en allerlei dingen flitsen door je hoofd. Dat zegt veel over wat jou bezig houdt in dit leven.

Wat levert stilte op?
In onze samenleving zie je wel een beweging: de hang naar stilte in spiritualiteit, stiltecentra en kloosters, stilte weekenden, meditatie etc.
 Stilte, rust en reflectie vind ik altijd heel belangrijk tijdens het nemen van belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld over studie- of loopbaankeuze. Even overwegen, nog een nachtje over slapen: een goede zaak, het kan zeker geen kwaad. Maar we zijn het niet meer gewend. In onze samenleving volgen de zaken elkaar in razend tempo op. De stroom van informatie en communicatie via Social Media geeft ons het gevoel dat je ‘niets mag missen’. Jammer is dat. Want als je niet regelmatig stil bent, dan mis je pas wat!

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.