fbpx

Uitstelgedrag aanpakken – belemmerende overtuigingen (2/3)

Achtergrond bij uitstelgedrag aanpakken – belemmerende overtuigingen

Deze blogpost is gebaseerd op een blog van Lifehack.org waar iemand vertelt over het ‘opofferen’ van uitstelgedrag tijdens een vastenperiode.
Nu we de 40 dagen tijd voor Pasen achter de rug hebben, kijk ik terug op het aanpakken van uitstelgedrag met een praktische methode. Vandaag een stukje theorie maar met praktische toepassing en oefening. In mijn vorige blogpost ging het over ‘uitstelgedrag herkenbaar?’

Overtuigingen die je belemmeren

Overtuigingen die je belemmeren

Overtuigingen die je belemmeren
Overtuigingen hebben een sterke invloed op ons gedrag.
Meestal ontstaan overtuigingen in onze kinderjaren. Je hebt positieve en beperkende gedachten, die daaruit voortkomen. Voorbeelden van beperkende overtuigingen: ‘het lukt me toch nooit’. Of: ‘ik kan dat niet’.
Voorbeelden van positieve overtuigingen: ‘ik ben goed in sportieve activiteiten’. Of: ‘ik ben handig’.

Zolang je met beperkende overtuigingen blijft rondlopen, kun je flinke strijd ervaren met het aanpakken van bijvoorbeeld uitstelgedrag.

Als jij iemand moet bellen, maar je overtuiging is “mensen luisteren toch nooit naar mij” dan snap ik waarom je dat telefoontje steeds uitstelt. Een dagboek, waarin je positieve en beperkende gedachtengangen opschrijft kunnen je helpen inzichtelijk te krijgen hoe het bij jou zit vanbinnen. Probeer het eens uit!

Pas op voor generaliseren
Een van de lastige dingen bij beperkende overtuigingen is generaliseren – je gaat jezelf ernaar gedragen op meerdere gebieden in je leven. Belangrijk om dat te stoppen.

Bijvoorbeeld: “Ik kan dat niet”. Stel dan jezelf de vraag: Is het zo dat het altijd niet lukt? Of was het alleen die ene keer? En lag het alleen aan jou, of waren er anderen bij betrokken? Is het ooit eerder wel gelukt, waar lag dat aan? Misschien lukt het na 2 keer proberen wel: dan kun je het dus toch!

Belemmerende overtuigingen: definieer ze op een andere manier
Probeer dus los te laten waarvan je zo overtuigd bent en geef er een andere draai aan: definieer de overtuiging op een andere manier.

Bijvoorbeeld: “Ik kan sommige dingen niet in 1 keer. Maar vaak lukt het me wel nadat ik 1 of 2 keer heb geoefend.”
Of: mensen luisteren wel naar mij! Wedden dat je na deze oefening gemakkelijker de telefoon pakt?

Het mooie is, dat dit experiment, een positief vast patroon van ‘aanpakken’ oplevert voor dagelijks gebruik: the Power Hour. Ik noem het ook wel ‘het doorpak uurtje’. Het uitstelgedrag wordt daarmee dagelijks getackeld.

Over the Power Hour en het aanpakken van uitstelgedrag meer in mijn volgende blogpost.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.