fbpx

Van stress kun je af

Als je van stress af wilt, moet je in de eerste plaats geloven dat je een stressvrij(er) leven kunt leiden.

Het is best mogelijk om stress onder controle te krijgen, als je maar wilt, zegt mental coach Erik Bertrand Larssen in zijn laatste boek ‘NU!’.

Als een samoeraikrijger het kan, kun jij het ook.
Een jonge vrouw met 4 kinderen en een zieke man, kan het.
Een topsporter die acht jaar getraind heeft voor die ene paar seconden op de olympische finale van de honderd meter….Barack Obama, Angela Merkel geven mij ook de indruk dat ze de ‘stress’boel onder controle hebben.

Je kunt in ieder geval niet beweren dat jij meer taken of verantwoordelijkheid hebt dan zij.

8 tips om stress onder controle te krijgen

1) Identificeer de stress
Eerst bewust worden wanneer je stress hebt en hoe vaak. Is het altijd, of op bepaalde momenten? Zorg dat je de oorzaak (trigger) identificeert, daarna kun je de stress gaan leren kennen als het opkomt. Dan kun je bewust gaan denken en handelen om de stress te verkleinen of weg te nemen.

2) Planning en structuur
Stress krijg je niet van de dingen die je hebt gedaan, maar van wat je nog niet hebt gedaan. Dus: een goede planning en orde zijn helpend in het overkomen van stress.
Plan daarom je dagen en weken, werk met takenlijstjes. (duh…!)

Over het algemeen ontstaat stress omdat je niet weet wat je wanneer gaat doen. Het gevoel dat je de dingen niet onder controle hebt, kan alles overschaduwen.

3) Stel prioriteiten
Op een effectieve to-do list zijn altijd prioriteiten te vinden. Of gemakkelijk aan te brengen. (je hebt hele handige: ik gebruik Toodledo)
Handel naar je prioriteiten: als je veel te doen hebt en het gevoel hebt dat alles tegelijk moet, dan is de enige oplossing jezelf af te vragen wat het aller aller belangrijkste is om op dit moment te doen.
En besef je: doe gewoon wat je topprioriteit is omdat je niets beter kunt doen op dit moment. En als dat betekent dat je deadlines niet haalt: laat het aan de betrokkene(n) weten. That’s it. That’s life. And….life is a journey, remember?

4) Een ding tegelijk: kies!
Een samoeraikrijger moet vechten tegen de man die hij voor zich heeft staan. Hij zal minder goed vechten als hij denkt aan de volgende mannen die hij misschien moet verslaan, of hoe hij thuis moet komen.
Concerteer je dus op 1 taak. Focus. Zet alles uit (denk aan meldingen) wat mogelijke afleiding kan veroorzaken. Ook blijkt uit de praktijk dat de kwaliteit van wat je doet beter wordt. Je hebt meer aandacht voor de belangrijke zaken, je bent creatiever en ziet sneller de verschillende opties en goede oplossingen.

5) Doe als een peuter: adem uit je buik!
Peuters hebben nooit stress. Ze leven in het nu. Ze zijn niet bezig met toekomst of verleden. Ze hebben een bolle buik en gebruiken ademhaling onbewust als hulpmiddel. Lach en zeg tegen jezelf: I’m in control! I’m cool…;)

6) Visualiseer
Interessante stap, als het echt druk gaat worden de komende periode: BESLIS op voorhand voor jezelf dat je geen stress hebt. Blijf dat in je hoofd herhalen.
Zie de scenario’s voor je en zie jezelf helemaal relaxed zijn. Een ontspannen personage.
In de trein naar dat lastige sollicitatiegesprek, onderweg in de file naar die grote klant….probeer jezelf in een rustige modus voor je te zien. Je handelt alles gewoon relaxed af. Taak voor taak, prio na prio.
Wist je dat jezelf in deze modus visualiseren helpt bij lastige situaties in de toekomst? Je kunt de film gemakkelijker voor je zien.

7) Zoek een rolmodel
Wie is voor jou een voorbeeld? Iemand die flink wat voor zijn/haar kiezen krijgt, maar het toch voor elkaar krijgt? En dat in redelijk rustige modus afhandelt?
Het kan een beroemd personage zijn, maar ook iemand in je buurt die je waardeert om wie hij/zij is en zaken goed aanpakt. Doe deze persoon na. Denk in spannende situaties: hoe zou mijn rolmodel dit aanpakken?
En besef je: met of zonder stress – elk probleem wordt opgelost.

8) Bedenk een worst case – wat is het ergste dat je kan overkomen?
Als je bang bent dat iets fout gaat, bedenk dan eens het aller allerergste wat er kan gebeuren. Kun je daarmee leven? Hoe ga je om met zo’n scenario?
Meestal helpt het om ‘problemen’ en ‘situaties’ eens flink te doordenken. Wat als….ik mijn baan kwijt raak?

Herinner je je trouwens nog waar je vorige week stress van had? Of een maand geleden? Een jaar geleden? Meestal zijn het kleinigheden!

Stel hoge eisen aan jezelf.
Wordt steeds beter.
Wees de beste versie van jezelf.

Maar heb geen stress. Het hoeft echt niet.

Als je innerlijke kracht wilt opbouwen, moet je rustiger worden.
Wie innerlijke kracht heeft, heeft geen stress.”
Erik Bertrand Larssen

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.