fbpx

Waarom is studiekeuze zo moeilijk? Gun jezelf dat ‘doorkijkje’

Waarom is kiezen zo moeilijk?
Interessante vraag, makkelijk antwoord: er is heel veel aanbod.

Misschien wel te veel?

Kiezen heeft met 2 dingen te maken: je eigen wil en hoe moedig je bent.
Als je echt weet wat je wilt en waarom je dat wilt, zal dat je moediger maken om een keuze te maken.


Angst is een slechte raadgever, zeggen ze. En dat klopt. Dus: voel je je onzeker over wat je moet kiezen, dan zou ik eerst eens te rade gaan bij jezelf waar dat vandaan komt. Meestal kun je je gevoel van onzekerheid herleiden tot iets waar je bang voor bent. Bijvoorbeeld: bang voor een verkeerde keuze. Of: bang voor de mening van anderen. Op zich komen we dat allemaal wel eens tegen denk ik.

Wim Slabbekoorn, studiekeuzecoach:

“Als je echt weet wat je wilt en waarom je dat wilt, zal dat je moediger maken om een keuze te maken.”



En eerlijk = eerlijk: waren er maar meer jongeren die bang waren om een verkeerde keuze te maken! Zo’n 30% van de jongeren kiest namelijk voor een studie, waar later (helaas voor velen al na 1 jaar) van blijkt dat het een verkeerde keuze was. De grote vraag is dan ook: hebben ze bewust gekozen, of lieten ze hun omgeving kiezen?

Er liggen meestal duidelijke redenen aan het ongepland stoppen met een  studie ten grondslag, zo blijkt:
* het studentenleven op zich was belangrijker geworden dan de studie
* onvoldoende motivatie / interesse en aanknopingspunten voor de toekomst
* onverwachte gebeurtenissen in privé sfeer

Nou, het is logisch dat er zaken op je afkomen waar je mee moet leren dealen, in de tijd waarin jouw identiteit zich sterk ontwikkelt.
Volkomen vrijheid, zelfstandig leven (op kamers, evt. met anderen), irritaties en conflicten, heimwee, verleiding … zomaar een paar dingen die ik voorbij hoor komen, als ik met (ex-)studenten spreek. Hoort er allemaal bij als je gaat studeren.

Begeleiding studiekeuze is een doorkijkje naar de arbeidsmarkt

Begeleiding studiekeuze is een doorkijkje naar de arbeidsmarkt


Gun jezelf dat ‘doorkijkje’ naar de arbeidsmarkt. Kijk met een realistische blik naar werk en toekomst. Daar zijn prima methoden voor, die studiekeuzecoaches jou kunnen bieden. Aan de hand van instrumenten en gesprekken behaal je het meeste resultaat en gevoel van ‘grondigheid’.

Als hulp bij studiekeuze neem ik het keuzeproces op zich ook altijd onder de loep (hoe maak jij keuzes in je leven?) en neem ik ook met je door wat het studentenleven met zich meebrengt: dat het niet altijd meezit en dat er tegenslag kan komen, dat er vakken zijn die minder interessant zijn, huisgenoten die voor irritatie zorgen, docenten waar je niks mee hebt, is namelijk redelijk goed voor te bereiden, zodat jij je er door heen slaat, wat er ook gebeurt!

Life is a journey: je kunt echt niet alles ‘incalculeren’, maar ik ben benieuwd naar jou ‘journey’.

Deze blog is eerder verschenen op www.studiekeuzecoaches.nl

Join the journey @ www.facebook.com/lifeisajourneynl

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.