fbpx

Waarom leren zo belangrijk is

Iets leren? Waarom zou ik? Het gaat goed zo. Ik hoef niks te leren. Ik baal van school en het hele systeem kan me gestolen worden!
Ik ga gewoon werken en zo is het genoeg met al dat leren. 

Tijden veranderen
Vroeger was het zoals ik hierboven schets: je werd aangenomen voor een taak en die deed je gewoon – iedereen tevreden. Meestal heel je leven lang. Als je eenmaal een baan had, was je binnen.

Tegenwoordig gaat het toch echt anders in de meeste beroepsgroepen.
Er worden andere dingen van je gevraagd dan vroeger:

  • flexibiliteit
  • omgaan met toenemende werkdruk
  • efficiënt werken
  • kennis van zaken
  • kunnen meepraten over het vakgebied
  • overzicht houden
  • kunnen signaleren als het niet goed gaat

    De 21ste Century Skills, worden ze ook wel genoemd. En die zijn meestal niet zo vanzelfsprekend. Vaak vragen deze skills training, oefening en moeten ze zelfs worden aangeleerd! Ik durf te zeggen dat je tegenwoordig niet meer zonder leren kunt. Je moet eraan geloven: laat ik je geruststellen, want leren past echt wel bij je, maar misschien moet je eens een andere manier van leren uitproberen.

Ik zie het steeds vaker in de dagelijkse praktijk: jongeren die vastlopen in het schoolse systeem. Een systeem dat onze maatschappij nou eenmaal aanbiedt. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Of,….zijn er wel andere mogelijkheden?

Hé: Life is a journey!! Er zijn echt wel andere paden te bewandelen om bij hetzelfde doel uit te komen.

Even een voorbeeld uit de praktijk:
Bart, 20 jaar, 2 HBO studies geprobeerd, beiden niet gelukt. Eerst Pabo, daarna Pedagogiek. De klas viel tegen, de manier van lesgeven past niet en eigenlijk deugt die hele school niet. (volgens hem)
Hij neemt deel in mijn coachingsprogramma en ontdekt veel over zichzelf en wat passende vervolgrichtingen zijn, terwijl hij ook aan het werk is in de entertainment business. Hij heeft het erg naar zijn zin in de wereld van gastvrijheid, horeca etc. etc.
Maar hij kiest toch een vervolgpad: het wordt de richting Communicatie. 
Of toch maar niet? Zijn er ook andere mogelijkheden? Jazeker!

Uiteindelijk krijgt hij een aanbod van zijn huidige werknemer om te blijven werken en door te groeien binnen het bedrijf.
Ook mag hij een studie gaan volgen op kosten van de baas.
Prima pad: Bart kan blijven werken en ontwikkelen, gaat niet de gebaande paden en mag leren op zijn manier.

Wat is leren eigenlijk en wat is er voor nodig?
1. Leren is het proces van meer te weten te komen over je eigen aandeel in bepaalde situaties.
Hiervoor moet je openstaan voor nieuwe informatie en bereid zijn om je die informatie eigen te maken.

2. Door vergroting van inzicht in situaties (informatie) en in jouw eigen handelen (bewustwording) kun je in de toekomst vaardiger met vergelijkbare situaties omgaan.

Door te leren van elkaar verloopt je werk gesmeerder.

Door te leren (van elkaar) verloopt je leven en werk gesmeerder.

Wat levert leren jou op?
Dus eigenlijk is leren ook groeien als persoon. Je kunt namelijk beter bepalen wat jouw aandeel is in je werk- en leefomgeving. Het bewuster omgaan met situaties levert jou meer op in je leven en werk. Dat noemen we ook wel het vergroten van je zelfregie. In het engels heet dat: je vergroot je locus of control. Dit is exact wat het nemen van een tussenjaar je oplevert, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. (erg leerzaam, dus!)

Het gaat dus eigenlijk om de wil om dingen te ontdekken die nog onbekend voor je zijn. Doe je er niets mee, dan beperk je dus je keuzemogelijkheden.

 

Hoe werkt leren in een groep?
Groepsleden geven blijk van hun wil om te leren als ze graag kennisnemen van andermans ervaringen, als ze naar iemands ideeën vragen over hun eigen knelpunten, als ze merkbaar met de ander meedenken. Dit merk ik erg goed in het tussenjaarprogramma dat ik geef.

Dus: wil je leren van je collega’s, mede-studenten, gezinsleden? Begin eens met het aannemen van een luisterhouding.
Toon interesse in de ander en stel vragen.
Kom voor de dag met de dingen waar jij tegenaan loopt of over nadenkt en luister naar wat de ander daar van vindt.

Wedden dat je leren als vanzelf leuk gaat vinden?

Ik geef regelmatig online en offline trainingen waarin je kennis kunt maken met leerprocessen, keuzes maken en het opdoen van studievaardigheden. Mijn specialiteit is het begeleiden van jonge mensen die voor keuzes staan die ingrijpende gevolgen kunnen hebben zoals studiekeuze en loopbaankeuze.

Doe je mee met de eerstvolgende online training? Kijk hier voor meer informatie, deelname is gratis. Of wil je al direct aan de slag met leren over jezelf, start dan hieronder meteen met een kennismaking met het persoonlijkheidsprofiel van DISC.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.