fbpx

Waarom leren zo belangrijk is

Iets leren? Waarom zou ik? Het gaat goed zo. Ik hoef niks te leren. Ik doe gewoon mijn werk en zo is het genoeg.

Tijden veranderen
Misschien was het vroeger zoals ik hierboven schets: je werd aangenomen voor een taak en die deed je gewoon – iedereen tevreden.

Tegenwoordig gaat het toch echt anders in de meeste beroepsgroepen. Er worden andere dingen van je gevraagd dan vroeger:

  • flexibiliteit
  • omgaan met toenemende werkdruk
  • efficiënt werken
  • kennis van zaken
  • kunnen meepraten over het vakgebied
  • overzicht houden
  • kunnen signaleren als het niet goed gaat.

Wat is leren eigenlijk en wat is er voor nodig?
1. Leren is het proces van meer te weten te komen over je eigen aandeel in bepaalde situaties. Hiervoor moet je openstaan voor nieuwe informatie en bereid zijn om je die informatie eigen te maken.

2. Door vergroting van inzicht in situaties (informatie) en in jouw eigen handelen (bewustwording) kun je in de toekomst vaardiger met vergelijkbare situaties omgaan.

Door te leren van elkaar verloopt je werk gesmeerder.

Door te leren van elkaar verloopt je werk gesmeerder.

Wat levert leren jou op?
Dus eigenlijk is leren ook groeien als persoon. Je kunt namelijk beter bepalen wat jouw aandeel is in je werkomgeving. Het bewuster omgaan met situaties levert jou meer op in je werk. Dat noemen we ook wel het vergroten van je zelfregie.

Het gaat dus eigenlijk om de wil om dingen te ontdekken die nog onbekend voor je zijn. Doe je er niets mee, dan beperk je dus je keuzemogelijkheden.

Hoe werkt leren in een groep?
Groepsleden geven blijk van hun wil om te leren als ze graag kennisnemen van andermans ervaringen, als ze naar iemands ideeën vragen over hun eigen knelpunten, als ze merkbaar met de ander meedenken.

Dus: wil je leren van je collega’s? Begin eens met het aannemen van een luisterhouding. Toon interesse in de ander en stel vragen. Kom voor de dag met de dingen waar jij tegenaan loopt of over nadenkt en luister naar wat de ander daar van vindt.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.