fbpx

Wat DISC doet in de praktijk?

Het DISC persoonlijkheidsprofiel: in 2008 haalde ik de licentie, inmiddels heb ik er
honderd afgenomen. Tijd om eens terug te kijken in enkele blogposts.

Reacties op- en resultaten van het DISC persoonlijkheidsprofiel
Bij sommigen slaat het in als een bom, bij anderen werkt het bevestigend voor wat hij of zij diep van binnen vermoed of al wist. Vaak is het richtinggevend, veelal ontstaat er meer begrip voor gedrag van andere personen. Enkelen maakten op grond van de inzichten uit het DISC persoonlijkheidsprofiel drastische keuzes: loopbaankeuzes of keuzes in privé omstandigheden.
Wat ik vaak hoor is: “Het geeft woorden aan dingen die je eigenlijk diep van binnen weet”, of: “Het heeft me nieuwe inzichten gegeven over wie ik ben”. Ook levert het vaak inzichten op in relationele zin.

DISC persoonlijkheidsprofiel in de praktijk

DISC persoonlijkheidsprofiel in de praktijk

Wanneer haal je het meest uit het DISC persoonlijkheidsprofiel?
Het is geen trucje, geen gesprek of een rapportage: het gaat om je instelling. Als je er zelf mee aan de slag gaat, zul je er vruchten van plukken! Mensen die oefenen met (nieuw) gedrag, experimenteren en het geheel als een proces voor persoonlijke ontwikkeling zien, hebben er het meest profijt van. Ze komen goed voorbereid in de gesprekken met goede inhoudelijke vragen. Daar leren ze weer van en kunnen verder.

Wat ik helaas ook tegenkom is: vlak voor de afspraak nog even doornemen. Zo van: “ Wat hebben we vorige keer ook alweer besproken?”
Dat gaat niet werken. DISC is serieus aan de slag met jezelf: een momentopname van gedrag en jezelf verdiepen in je diepste drijfveren. Het stelt je de vraag: Waarom doe ik de dingen die ik doe? Welke richting wil ik op? Waar heb ik moeite mee en wat ga ik er aan doen? Waarom gedraag ik mijzelf anders in een bepaalde situatie? (onder verwachting) En welk gedrag past goed bij mij? (natuurlijk gedrag)

Het resultaat van bijna 3 jaar coaching met DISC vind ik zeer waardevol. Volgende blogpost een reactie uit de praktijk.

Wim Slabbekoorn
 

Ik help je staande te blijven in een steeds veranderende omgeving. Ik help je te ontdekken wie je bent en wat je goed kunt. Waar je voor wilt staan in dit leven en waar je voor wilt gaan. Zo maak jij voortaan betere keuzes.