Wat Kan Ik Doen Met Mijn Profiel? Stappenplan Om De Juiste Studie Te Kiezen
In dit artikel kijken we naar aansluiting van jouw profiel op een studie in het hoger onderwijs. Doorloop dit stappenplan en zorg altijd voor een plan B. Al was het maar om rust te krijgen in het lastige proces van studiekeuze.
Wat kun je nog meer betrekken bij je profiel om tot een studiekeuze te komen? Hoe maak je een plan B, of kies je een alternatieve route?
Lees snel verder om meer te weten te komen over deze ontdekkingstocht!

More...
De Logische Studiekeuze: Volg Je Resultaten
De profielen
NT – Natuur en Techniek
NG – Natuur en Gezondheid
EM – Economie en Maatschappij
CM – Cultuur en Maatschappij
op het voortgezet onderwijs kunnen al duiden op bepaalde richtingen voor je studiekeuze.
Als dat goed voelt voor jou, is dat in zekere zin een voordeel: waarschijnlijk ga je er uitkomen met de informatie die je via je decaan en leraren kunt krijgen. Zeker als bepaalde vakken jouw interesse hebben en ook nog eens mooie cijfers opleveren.
Hoewel je nog heel veel kanten op kunt, kan het dan voor jou een eenvoudige en logische studiekeuze worden, die vrij snel goed voelt.
Bepaal Wat Je Meeneemt Uit Je Vrije En Gemeenschappelijke Deel
Het maken van een studiekeuze op grond van je profiel is ook een beetje afhankelijk van je vrije deel: welke vakken heb je gekozen? Wil je daar ook iets mee in de toekomst?
En hoe ging het met het gemeenschappelijke deel? (Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Lichamelijke opvoeding, Maatschappijleer, Culturele en kunstzinnige vorming of Klassieke culturele vorming, op het Vwo een tweede moderne vreemde taal.
Je kunt bij je studiekeuze natuurlijk gemakkelijk de vakken betrekken uit het vrije en gemeenschappelijke deel waar je veel plezier aan beleeft en/of goede cijfers voor haalt.
Extra’s: betrek je profielwerkstuk
Wat ik ook altijd interessant vind, is je profielwerkstuk betrekken bij je studiekeuze: heb je een onderwerp gekozen waar jouw interesse naar uit gaat? Hoe ging dat? Waar liep je tegenaan?
Waarom koos je voor dit onderwerp, wat waren je resultaten en welke inzichten heeft het maken van je profielwerkstuk je gegeven? Of misschien kreeg je specifieke feedback van klasgenoten of docenten?
Bepaal op grond van bovenstaande of je tot nieuwe inzichten komt die je mee wilt nemen in je studiekeuze. (denk bijv. aan specifieke soorten kennis en vaardigheden of interesses waar je heel graag mee verder wilt)

De Richtingen Vertalen Naar Passende Studies
Wie of wat bepaalt of Conservatorium beter past dan een MBO opleiding waar je leert ondernemen in de wereld van muziek en veel in bandjes speelt?
Wat bepaalt of die sportopleiding in de buurt veel beter past dan de combinatie met economie en onderzoek in Rotterdam?
En hoe zit het nou: wil je theologie studeren in Amsterdam omdat je een baan wilt waarin je over God kunt praten, of wil je toch filosofie studeren omdat je zelf bezig bent met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit en gewoon van praten houdt?
En moet je nu Human Resource management gaan studeren omdat je wel van economie en mensen houdt, of past Social Work toch beter omdat mensen echt op nr. 1 staan in je leven en voor economie haalde je toch al wat mindere cijfers….
Daarover straks meer bij de 'Ontdekkende stijl van kiezen'.
Probeer in eerste instantie vooral logisch te denken bij de indelingen die ons Nederlandse schoolsysteem geeft: er is heel bewust gekozen voor deze opsomming en benaming, omdat het gemakkelijk aansluit op vervolgopleidingen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan omdat je bijvoorbeeld bepaalde vakken niet hebt gevolgd op het voortgezet onderwijs.
Ik zou je willen aanraden om de Keuzegids MBO, HBO of Universiteiten te gebruiken, omdat die een overzichtelijke indeling heeft.
Een veelgebruikte indeling van studies in Nederland is:
Onderwijs en Opvoeding
Taal en Communicatie
Kunst en Cultuur
Recht en Bestuur
Economie en Bedrijf
Gedrag en Maatschappij
Gezondheid
Aarde en Milieu
Exact en Informatica
Techniek
Interdisciplinair

Let Op: Instinkers
Is het dan allemaal gewoon logisch het systeem volgen? Zo lijkt het misschien, maar juist hierin verdwalen de meesten, omdat er een overweldigend aantal studies (meer dan 2000) is in Nederland. En als je meteen in de lijsten duikt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.
De logische en nuchtere kijk, die ik hierboven heb beschreven is voor een heleboel studenten goed te volgen, maar….
…wat als je je niet goed voelt bij deze logische redeneringen die vanuit de overheid worden aangeboden? (Je kiest een profiel op Voortgezet Onderwijs, daarna kies je een opleiding die daarop aansluit)
…wat als er vakken zijn in je profiel waar je liever afscheid van wilt nemen als je gaat studeren in een bijpassende richting?
…wat als je interesses veel breder zijn, of juist heel specifiek?
…wat als je (professioneel) iets wilt gaan doen met je hobby of passie?
…wat als je eigenlijk een profiel gekozen hebt zonder er bij na te denken? (je moet toch wat)
…wat als je profiel nu niet meer bij je past?
Dan zou ik een andere route uitstippelen: kies op een ontdekkende manier! En start hier met een toepasselijk spel over jouw persoonlijkheidsprofiel

De Ontdekkende Route Van Life Is A journey
Natuurlijk zijn we allemaal op zoek naar die ene droomstudie.
De perfecte keuze, als het even kan.
Velen houden angstvallig vast aan het systeem van profielkeuze -> studiekeuze. Maar er zijn ook vele andere manieren te bedenken om te komen waar je naar toe wilt.
Bovendien zie ik veel jongeren uitvallen die op de ‘schoolse’ manier hebben gekozen.
Ben je tot andere inzichten gekomen?
Wil je liever iets anders, dan wat er in je profiel zo’n beetje vastgelegd is?
-> Ga dan eerst bepalen waar je naar toe wilt!
Wat zie je voor je, als het over jouw toekomst gaat? Misschien een rol in de samenleving, of een specifiek beroep?
Of je hebt een diepere drive waar je iets mee wilt? Of je kunt iets supergoed, waar je iets mee wilt, maar je weet nog niet wat?
-> Probeer daarin zo specifiek mogelijk te zijn voor jezelf. Het helpt om hierover dingen op te schrijven. (kijk voor meer tips op dit gebied bij de 33 Vragen Om Na Mbo4, Havo of Vwo Verder Te Studeren)
Bovendien is het goed om in deze fase eerst (opnieuw) naar jezelf te kijken. (volg onze GRATIS online studiekeuze training)
Je moet namelijk niet onderschatten wat er gaande is in je leven, als je jong bent: je ontwikkelt op vele gebieden in een sneltreinvaart! Je lichaam, je hersenen, je hormonen, je persoonlijkheid, je gedrag etc. etc. verandert en ontwikkelt gewoon omdat je nog groeit.
Pas na je 25e stabiliseert dit proces.
Dus wat kun je dan met je profiel? Als er nog zoveel in ontwikkeling is, zodat je misschien binnenkort een andere interesse hebt ontwikkeld, of een nieuw idee hebt voor je toekomst?
Ga je dan juist een brede studie kiezen? Dan kun je nog lekker alle kanten op?
Of probeer je toch maar een richting die past bij je profiel van het voorgezet onderwijs?
Het is afhankelijk van vele factoren, de prioriteiten die je daarin stelt, kun jij alleen bepalen.
Ga te rade bij jezelf, spiegel jezelf, doe kennis op over de dingen die ik in het webinar vertel en kijk dan met een creatieve blik naar ‘jouw loopbaan tot nu toe’. En ook naar jouw toekomst. Begin daarna aan jouw stappenplan naar dat wat je wilt bereiken.
Kom even los van het systeem en ga maar lekker dromen. Dat is echt belangrijk omdat jij weet wat je gelukkig maakt.
Een voorbeeld:
Een meisje van 16 jaar die bij mij komt met de vraag: “Help, ik doe de MBO opleiding Apothekers Assistente, maar ik vind het omgaan met klanten aan de balie echt vreselijk. Binnenkort moet ik stage gaan lopen, maar ik wil dit niet. Wat moet ik doen?”
Na enkele gesprekken, kwamen we erachter dat zij wel de medische kant erg interessant en leuk vindt, maar het liefst baanbrekend werk wil verrichten in de medische onderzoekswereld. Dit meisje had een diepe passie om ziektes de wereld uit te helpen, door het doen van diepgaand onderzoek.
Met andere woorden: ik snap dat ze op grond van haar profiel (met Biologie, Scheikunde en Natuurkunde) op het voortgezet onderwijs koos voor Apothekers Assistente, omdat dat de meest logische (en enige!!!!) opleiding de buurt was. Vanuit het schoolse systeem werd dit aangeraden en gestuurd. Toch pakt deze studie niet goed uit, omdat het afstudeerprofiel (biologisch en medische kennis, kennis van medicijnen, adviesvaardigheden, klantencontact) niet bij haar past. Ze wil namelijk onderzoeken, maar niet met klanten en advies aan de slag.
Uiteindelijk koos dit meisje de MBO opleiding Biologisch medisch analist, waar ze elke dag meer dan een uur voor moest gaan reizen: ze had het er voor over. Ze koos ook meteen haar HBO vervolgstudie: zij weet nu waar ze naar toe wil!



Dit Kun Je Dus Doen Met Je Profiel
Ik wil je echt behoeden voor een foute studiekeuze: (dat is trouwens in mijn ogen een studiekeuze die niet goed voorbereid is)
-> Ga eerst bij jezelf te rade, zet alles goed op een rij wat jij belangrijk vindt.
Je kunt dus buitenom het systeem tot een prima studiekeuze komen en naast het systeem tot een plan B komen.
Volg bijvoorbeeld eerst ons webinar, of kom een dagje langs, dan gaan we met een creatief plan voor jou aan de slag. Iedereen is namelijk uniek, dus ook jouw pad, jouw studiekeuze, jouw richting.
Een droomstudie, of bezig zijn met de dingen waar je van droomt, ontdek je. Die kies je niet even uit een lijstje, met een vragenlijst of testje erbij. Nee: je stemt af op wat er in jou leeft, dit is geen standaard proces en heeft tijd nodig.
Het komt zelfs voor dat jongeren bij mij tot de conclusie komen dat (eerst) werken beter past dan het kiezen van een studie. Of zelfstandig ondernemer worden, met een heel specifiek plan om door te ontwikkelen en een geweldige loopbaan tegemoet zien.
Enjoy the journey!