Direct Werken Zonder Studie? 7 Tips Die Je MOET Weten
Werken, loopbaan, carrière, loopbaankeuze, loopbaanontwikkeling – persoonlijke ontwikkeling – professionele ontwikkeling: kun jij het nog allemaal op een rijtje krijgen?
De een werkt met veel plezier en passie, terwijl de ander het als noodzakelijk kwaad ziet. Zo van “er moet toch brood op de plank?”
Hoe jij tegen werk aankijkt, is heel afhankelijk van de omgeving waarin je opgegroeid bent: hoe werd er over werk gesproken? Was het positief of juist negatief?
En hoe er tegen 'studeren' aan wordt gekeken, kan ook van invloed zijn op jouw keuze wel of niet te gaan studeren.
Maar is studeren wel voor iedereen weggelegd en is het echt noodzakelijk? Zijn er ook andere wegen te bewandelen? Het antwoord kan per persoon heel verschillend zijn.

Studeren: dat doet toch iedereen?
In dit artikel 7 tips om aan het werk te gaan zonder studie.
Enne....dat je niet kiest voor studeren, zegt niets over ambitie en je leergierigheid hoor!
Don't worry: er zijn talloze organisaties die zitten te wachten op jongeren die graag direct willen werken.
Upskillen en reskillen, noemen ze dat in het bedrijfsleven: talent binnenhalen en laten leren op de werkvloer.
Jongeren van nu willen het liefst binnen twee jaar stappen zetten en zoeken een steile leercurve.
More...
Gebruik Deze 7 TIPS Om Direct Voor Werk Te Kiezen Zonder Te Studeren
Nou, ik kan je zeggen: zeker niet iedereen studeert!
Er zijn heel veel jongeren die er bewust niet voor kiezen.
Gewoon, omdat ze geen zin hebben om voor jarenlang in de schoolbanken te schuiven. Of omdat ze de druk niet aankunnen. (vergis je niet: veel studenten in het hoger onderwijs vallen uit vanwege prestatiedruk of hebben extra hulp nodig bij hun studie)
Of omdat ze zichzelf niet zo’n studiebol vinden of liever in de buurt van waar ze wonen direct aan de slag willen met werk. Maar niet studeren, wil niet zeggen dat je geen ambitie hebt, of niet leergierig bent: ik zou je willen aanraden je open te stellen voor de mogelijkheden, want er zijn velen wegen die naar Rome leiden.
Er zijn tal van redenen om direct voor werk te kiezen: en dat is helemaal prima!
Als je meteen wilt gaan werken, nadat je een startkwalificatie hebt (MBO, Havo/Vwo afgerond) of 18 bent, heb je verschillende mogelijkheden, voor jou 7 tips om direct voor werk te kiezen zonder te studeren.
Tip 1: Maak de ideale start door dit te doen met je gedachten over je toekomst
Gedachten over de toekomst
Tijdens een tussenjaar is het ideaal om je gedachten eens te laten gaan over je toekomst.
Stel je voor: even heerlijk wegdromen thuis in de tuin, in het vliegtuig of op een mooi strand in Thailand. Zou wel lekker zijn.
Maar ja, niet iedereen heeft zoveel tijd, of kiest hier niet voor!
Toch adviseer ik iedereen om ruim de tijd te nemen voor een grondige studiekeuze of loopbaankeuze. Je gaat daar namelijk nooit spijt van krijgen.
Ook als docent in het hoger onderwijs zie ik dit vaak gebeuren: studenten weten in het eerste jaar nog niet wat ze willen gaan doen met de studie. In het tweede jaar zien ze de opties en mogelijkheden, een beetje verkennend kijken ze rond. In het derde jaar wordt het vaak door middel van stages en minors helderder en kunnen ze gericht gaan afstuderen in het vierde jaar.
Belangrijke eerste conclusie: geef je start om te kiezen voor werk dat bij je past tijd en ga er bewust mee aan de slag!

Tijdens de coaching van tussenjaardeelnemers merk ik dat gedachten over de toekomst vaak een heel proces is van inzichten: een soort puzzel leggen, waarbij ieder puzzelstukje door de tijd heen duidelijker wordt.
En zoals je ziet kun je daar heel geschikte plaatsen voor vinden ;)
Tip 2: Neem dit mee over ideaal werk kiezen
Loopbaankeuze is dus een proces: je hoeft niet per direct in je droombaan te stappen, ook al zouden we dat willen. Je kunt er ook naar toegroeien.
Direct kiezen voor werk, is trouwens iets dat regelmatig voorkomt tijdens coaching van jongeren die bijvoorbeeld een tussenjaar nemen: ze komen erachter liever te gaan werken. Sommigen kiezen voor deeltijdstudies, Associate Degrees of zien wel of ze nog gaan studeren.
Studeren is dus niet voor iedereen weggelegd en als je kiest voor werk, hoef je dus niet direct je ideale baan te vinden. Dit is een belangrijk besef en kan je veel rust geven.
Het zal waarschijnlijk een 'journey' worden, met puzzelstukjes die gaandeweg op hun plek gaan vallen.

Tip 3: Maak een creatief plan voor je leven
We beginnen gelijk met een grote vraag die je in je plan kunt verwerken:
Wat wil je in je leven bereiken? Waar wil je voor gaan?
Dit zijn vaak heel uiteenlopende dingen: de een wil genieten van een mooi huis en verre reizen, de ander wil iets betekenen voor de maatschappij of wil een gezin stichten. Of kies je voor veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen of heel andere dingen die jou een mooi leven gaan opleveren.
Een tweede vraag, gekoppeld aan de eerste, is:
Wat wil je met je werk bereiken? Oftewel: wat gaat jou werkplezier opleveren? En: wat voor resultaten wil je boeken met je werk?
Gaat het hier bij jou misschien om ambitie: je wilt lekker scoren en klimmen op de loopbaanladder? Of wil je juist voor het grote geld gaan? Ambieer je een eigen onderneming? Wil je in alle vrijheid werken, of heb je liever kaders en beleid waarbinnen je aan het werk gaat? Of ga je voor een omgeving met leuke collega’s? Een organisatie van maatschappelijk nut? Nou ja, je ziet het: dit heeft nog heel wat voeten in aarde!
Daarom wil ik je op het hart drukken: ga hier eens bewust mee aan de slag. Zorg dat je over deze vragen goed nadenkt en wat dingen opschrijft. Juist omdat er talloze mogelijkheden zijn, uiteenlopende beroepen en werkvelden, is het zo belangrijk dat je eerst begint bij jezelf.
(nee, dus nog niet meteen gaan Googlen en vacaturesites opzoeken)

Iemand (Covey) heeft eens gezegd:
Begin met het einde voor ogen.
Zou ik zeker doen. Neem daar als uitgangspunt de vragen voor die ik je in de linkerkolom geeft.
Dit is je kans om te laten zien dat je plannen kunt maken en ze kunt uitvoeren. Je zult met een tevreden gevoel terug kunnen kijken later.
Tip 4: Stel prioriteiten, je kunt niet alles
Bedenk van al je doelen en plannen en antwoorden op bovenstaande vragen wat voor prioriteiten je stelt. Wat is het allereerste waar je mee wilt beginnen? Probeer het concreet te maken, liefst in de vorm van een taak of stap. Bijv. 'ik ga uitzoeken welke bedrijven in de buurt zich bezighouden met.....' of: 'ik ga opzoeken hoeveel je verdient in het beroep van....'
Gaat het echt om geld verdienen, of wil je absoluut veel tijd met vrienden doorbrengen, of een talent verder ontwikkelen?
Ik kom het vaak tegen dat jongeren eigenlijk bezig willen zijn met hun toekomst, maar opgeslokt worden door weekendwerk in de horeca of de plaatselijke supermarkt.
En weet je wat daar weer een resultaat van kan zijn? Dat je een echte stap in je loopbaan uitstelt en misschien nooit zult nemen.
Uitstelgedrag is funest en is pure angst. Daar moet je even doorheen: uit je comfortzone. No pain, no gain.
Tot zover even over loopbaankeuze.
Het complete verhaal hoor je in de online training.

De praktijk verloopt vaak anders dan je het had verwacht. Een loopbaan vormgeven is best lastig en je komt vele uitdagingen tegen.
Wil je hierover sparren?
Plan gerust even een ½ uurtje in om de vragen die je hierover hebt te stellen aan een coach.
Tip 5: Zo kom je snel aan het werk
Als je meteen wilt gaan werken, nadat je een startkwalificatie hebt (MBO, Havo/Vwo afgerond) of 18 bent, heb je verschillende mogelijkheden:
- Je kunt in loondienst gaan.
Fulltime of parttime. Meestal betekent dit: solliciteren naar een vacature met een sollicitatiebrief en een CV
- Je kunt een combinatie maken van enkele parttimebanen.
- Je kunt als zzp-er aan de slag. (ook wel freelance genoemd, als je dienstverlening aanbiedt, de wereld van uurtje factuurtje)
- Je kunt een eigen onderneming beginnen met anderen of investeren in een bestaand concept of franchise. (er zijn altijd bedrijven die te koop zijn of op zoek zijn naar opvolging)
- Je kunt gaan leren en werken: je doet een deeltijdstudie in de avonden, of op zaterdag, zoals een Associate Degree of een thuisstudie.
Er zijn ook veel online cursussen, webinars te volgen en certificaten te behalen.
- Je kunt als vrijwilliger gaan werken, bijvoorbeeld in het buitenland. (informeer naar de mogelijkheden, wij hebben mogelijkheden om jongeren met behulp van een subsidie naar het buitenland te laten gaan)
- Je kunt stage gaan lopen: een goede manier om werkvelden te leren kennen. Vaak zijn hier ook vergoedingen mogelijk.
- Je kunt deelnemen aan een traineeship: er zijn veel bedrijven en organisaties die jongeren de kans willen geven om binnen het bedrijf opgeleid te worden (combinatie van werken en interne scholing). Veel supermarkten werken op deze manier.

Met andere woorden: jij kunt je eigen loopbaanpad maken.
Je kunt zelf je tijdsbesteding inrichten zoals je wilt.
Afhankelijk van je doelen, kun je hierin heel vrij plannen en creatief aan de slag met werk.
Als je bijvoorbeeld een route maakt die begint met vrijwilligerswerk en stages, kun je vrijwel direct aan de slag met werk wat je graag in de praktijk brengt.
Een andere route is jezelf als ZZP-er inzetten en jezelf bekend maken via speciale websites waar (betaalde) opdrachten gepubliceerd worden.
Tip 6: En zo kom je waar je wilt zijn
Okay: we hebben dus vele opties op een rijtje, maar hoe zet je het in gang? Hoe kom je waar je wilt zijn?
Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je goed kijkt naar de eisen die gevraagd worden.
Als je bijvoorbeeld als ZZP-er aan de slag wilt, zul je naar de Kamer van Koophandel moeten en je rol als ZZP-er duidelijk moeten kunnen maken voor de registratie.
Zie je een bepaalde baan die je graag wilt? Kijk naar de eisen die worden gesteld en zorg dat je er aan kunt voldoen of een goed verhaal hebt waarom je jezelf deze baan ziet doen.
Klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het in de praktijk niet. Werkgevers willen weten waar ze aan toe zijn en hebben veelal een profiel voor ogen van kandidaten die ze op gesprek laten komen. (Google maar eens op wat werkgevers tegenwoordig vragen: 21st Century Skills)
Maar er is nog iets veel belangrijkers: je netwerk.
Schakel je netwerk in bij het vinden van werk. Ze zeggen ook wel: zorg voor een kruiwagen.
Iemand met de juiste contacten is goud waard.
Jij kunt daar zelf heel veel invloed op uitoefenen. Gewoon mensen in je omgeving vragen, denk aan familie, vrienden, vereniging, kerk. Bedenk wel dat zij aan jou zullen vragen: Wat zoek je? Of: hoe kan ik je helpen?

Ook hier zien we weer dat jij eerst moet weten wat je wilt, wat voor persoon je bent en waar je naar toe wilt.
Dit wordt ook wel een elevator pitch genoemd: je staat met de directeur van een organisatie in de lift en je moet hem/haar binnen 1 minuut overtuigen waarom jij de beste en juiste kandidaat bent voor de vacature.
Wil jij je inhoud van een elevator pitch bepalen? Schrijf je hier in voor de online training.
Tip 7: Neem vitamine en voorkom aspirine
Investeren in je toekomst
Nu de economie verder aantrekt en de arbeidsmarkt steeds interessanter wordt voor huidige werknemers is het goed om dit te realiseren: blijf in jezelf investeren!
Het is niet alleen investeren in je eigen persoon, die je daar een groot plezier meedoet, maar ook in jouw toekomst. De persoon die je wilt worden, de dingen die je wilt kunnen en kennen.
Ik ben er van overtuigd dat je -zelfs zonder te studeren- via allerlei wegen kunt komen waar je wilt.
Kijk, bedrijven weten het ook: een medewerker die extra’s krijgt, zoals investeren in persoonlijke groei en ontwikkeling, zal geneigd zijn langer te blijven. Hier kun je dus ook gebruik van maken:
Je kunt je (toekomstige) werkgever vragen of je een coachingstraject mag volgen voor je (persoonlijke) ontwikkeling.
Je werkgever zal er over het algemeen positief tegenaan kijken.
Waar het vroeger om een leaseauto en een mobiele ging, gaat het tegenwoordig om aandacht voor de persoon zelf en de dingen waar je mee te maken hebt. Dat kan zelfs met privé te maken hebben. (vaak overlappen die dingen elkaar) Hieronder een voorbeeld van coaching.
Een coachingstraject tijdens de inwerkperiode (Vitamine)
Niets is zo effectief als coaching tijdens de allereerste weken van een nieuwe baan.
Er komt veel op je af als nieuwe medewerker: je wilt goed je best doen, jezelf bewijzen, je beste beentje voorzetten, initiatief tonen en voordat je het weet zit je tot over je oren in het werk!
Maar heb je nauwelijks de rust kunnen nemen voor kennismaking of andere belangrijke zaken.
Vaak zijn het deze zaken (‘onboarding’) die wellicht onbenullig klinken, maar ontzettend belangrijk zijn om goed te aarden in het bedrijf en de bedrijfscultuur.
Coaching en begeleiding kan daarbij een belangrijke rol vervullen. Echte vitamines die je ondersteunen bij de start van een nieuwe baan.

Ten slotte een extraatje:
hoe vind je passie in je werk?
De essentie: je persoonlijke sterkten zijn cruciaal, als je meteen wilt gaan werken, zonder te studeren. Passie is een soort 'kruispunt' van de volgende 3 vragen.
Wie ben ik?
Wie je bent ligt vast in je identiteit. Dit is het vertrekpunt van alles.
Er zijn vele factoren die meespe(e)l(d)en en die je vorm(d)en tot de persoon die je nu bent.
Wat kan ik?
Maak een favoriete talenten top 10. We kijken terug naar je jeugd - wat vond je leuk om te doen? Wat leren we daarvan? Je kunt scoren in verschillende talentengroepen.
Wat wil ik?
Koppel interesses, favoriete bezigheden, thema’s die belangrijk voor je zijn en dromen aan bovenstaande vragen en je gaat een aardige richting krijgen van een passie.
Richt je op je sterke punten en ontwikkel ze - daarmee onderscheid je je van de rest.
Veel passie toegewenst in je werk!
Voordat je aan de slag gaat met je loopbaan, is het goed om deze stap te zetten: geef je op voor de gratis online training.
Je leert hoe je een loopbaankeuze maakt en welke vragen je aan jezelf moet stellen om er zeker van te zijn welke banen bij je passen.