Zeven redenen om te exploreren voor refojongeren
Onlangs kwam ik in dit artikel en eerder al in dit artikel van het RD over een onderzoek van Elsbeth Visser-Vogel van Driestar Educatie naar voren dat het niet zo goed gesteld is met de identiteit van refo jongeren. Velen volgen hun omgeving: ouders, of andere ‘autoriteiten’ in hun geloofswereld bepalen hoe zij denken over het leven en wat ze doen.
Ze exploreren vooral met gedrag (met name jongens) maar dat doet niet veel goeds voor het verkrijgen van een sterkere identiteit.
Identiteit, is het antwoord op de vraag: Wie ben ik? Een standaard vraag die ik in coaching behandel, ook bij volwassenen, trouwens. En ik kan je zeggen dat velen daar geen antwoord op hebben!
Zeker als je een loopbaan aan het opbouwen bent, of je staat voor een studiekeuze en je wilt lekker aan de slag met je talenten en deze in vruchtbare grond verder laten ontwikkelen, is het ontzettend belangrijk om te weten wie jij bent.
Vanuit de Bijbel (lees: theologie) kun je daarover heel veel leren en ook de psychologie geeft heel veel mooie inzichten. Ik gebruik graag deze tools om zelfkennis op te doen voor kandidaten in mijn coachingstrajecten. Ook filosofie kan enorme inzichten geven, of mooie gesprekken opleveren.
In deze blog daarom 7 redenen om aan de slag te gaan met exploreren voor refojongeren:
1. Zelfvertrouwen ontwikkelen
Je wordt een stuk zelfverzekerder als je jezelf (opnieuw) gaat ontdekken. Er zijn beproefde methoden om jou te helpen met het opbouwen van zelfkennis. Deze zelfkennis laat onzekere gevoelens verdwijnen en zorgen ervoor dat je jezelf beter snapt, met name op het gebied van gedrag. Ik moet altijd denken aan het citaat van Paulus: “Want het goede dat ik wil, doe ik niet….”.
De ontdekkingsreis om meer grip te krijgen op je gedrag, zal je zelfvertrouwen een boost geven!
2. Je leven verrijken
Door het vergelijken van diverse zienswijzen, krijg je meer kennis van de wereld om je heen. Je leert hoe anderen kijken naar het leven, keuzes, werk, school, geloof en noem maar op. Daardoor snap je de beweegredenen van anderen beter en leer je andere zienswijzen te respecteren. Dit geeft ontzettend veel stof tot nadenken, of voor goede gesprekken met je vrienden of familie of gemeenteleden. Een verrijking van je belevingswereld!
3. Anderen leren respecteren
Een soort ‘bijproduct’ van reden 2 is het kunnen respecteren van anderen. Want je zult inzichten verkrijgen in de redenen waarom mensen / andere jongeren tot andere keuzes komen in hun leven. Daardoor kun je anderen ook beter waarderen en respecteren.
4. Ontspanning ervaren
Het is oke om te vinden wat jij vindt. Jij mag jouw eigen gevoelens hebben, je eigen wil en je eigen gedachten.
Want jij bent uniek: er is echt niemand zoals jij. En omdat iedereen uniek is, kun je daarin ook gemakkelijker ontspannen.
Hoe je je ontwikkelt is vooral een serie van gewoonten en keuzes, maar ook je genen spelen een rol en -het meest ingewikkelde wellicht- het biologische proces wat je doormaakt tot je 25e (volgroeien van het brein).
Als je meer weet over dit soort processen waar al je leeftijdsgenoten doorheen gaan, zul je je daarin gemakkelijker kunnen ontspannen. Jij hebt daar zelf ook invloed op: vanuit je geloof zou je hier bijvoorbeeld voor kunnen bidden en het overlaten aan God.
5. Weten waar je voor staat is weten waar je naar toe gaat
Als je jezelf steeds beter snapt, in de context van waar je opgroeit en waar je jezelf begeeft, kun je ook gemakkelijker bepalen waar je naar toe gaat. Sterker nog: het is stap 1 van alle persoonlijke ontwikkeling die je kunt doormaken als het gaat om toekomstvisie, loopbaanoriëntatie of studiekeuze.
Ik spreek regelmatig refojongeren die niet weten wat ze willen met hun leven, waardoor ze een meegaande keuzestijl ontwikkelen: ze doen wat klasgenoten doen of wat ouders adviseren. Dit pakt niet altijd goed uit!
6. Je gezondheid gaat erop vooruit
In het engels is er een mooi woord voor: Resilience. Wij noemen het ook wel: vitaliteit. Als je exploreert en op onderzoek uitgaat, ontwikkel je een bepaalde flexibiliteit die ontzettend krachtig is. In het engels heet dat resilience, oftewel: veerkracht.
Onder andere je identiteit, maar ook het werken met je talenten geeft een enorme boost aan het dagelijks leven en werkplezier voor de toekomst. En daarmee krijg je een voorsprong op anderen.
7. Je wordt een leider: in je eigen leven en dat van anderen
Door het goed te kunnen verwoorden Wie je bent en waar je voor staat in het leven, zul je een leider worden van je eigen leven. Zo niet: dan word je een lijder. Een volgend type, een reactief persoon.
Ik geloof dat jongeren die goede keuzes maken, op grond van een stevige, onderbouwde visie over zichzelf en het leven, de leiders van de toekomst worden.
En niet alleen voor zichzelf, maar juist leiders van anderen: in gezinnen, in kerken en gemeenten, in dorpen en steden, in organisaties en bedrijven.
Kom jij je identiteit exploreren?
We organiseren regelmatig exploratie- en inspiratiedagen in Kruiningen in Zeeland. (tot 25 personen)
Je krijgt flink wat stof tot nadenken en een aantal ervaringen die je gegarandeerd aan het denken zetten.
Of wil je eerst even persoonlijk kennismaken?
Kijk op onze contactpagina voor alle gegevens: een afspraak is zo gemaakt.
Op zaterdag 13 april zijn wij aanwezig op de tussenjaarbeurs in Zwolle.
Kom even langs bij de Bridgebuilders Community.
We geven gratis workshops en je kunt alle vragen stellen die je maar wilt.
Kun je zo lang niet wachten?
Er is nog ruimte in ons coachingsprogramma bij Tussenjaar Zeeland, wat je zowel individueel als in groepsvorm kunt beleven.
We richten ons op persoonlijke ontwikkeling en op studie- en loopbaankeuze. Ook dit programma wordt in Kruiningen gegeven.